Pamięci RAM na płycie głównej nie sumuje się z pamięcią vRAM na karcie graficznej, Radeon RX 570 jest niezłą kartą wydajnościowo raczej +10% niż -10 od 1050TI. Jak “zejdziesz z integry” (lub zostawisz jej 32 MB, nie wiem ile masz min, czy wyłączysz na stałe), to z 1-2 GB zwykłego ram Ci przyjdą.
Na te 16GB ram nie napalaj się, 12 już też Ci starczy, i w takiej konfiguracji RX570, 12GB RAM najbardziej będzie Ciebie bolał 4 rdzeniowy i 4 watkowy procek, gdyby miał 8 wątków by lepiej było
Wklejałem niedawno link i w wielu grach, fakt z 1080, różnice były duże i 4 wątkowe wypadały 1,5-2x słabiej;)
integra w tej chwili pobiera ramu 64 mb bo zmieniłem w biosie.
to można kupować tą kartę ale czy będzie działać na tym zestawie i na tym zasilaczu 650w ??? ale to jak kupie 4 gb ramu i mam dać w miejsciu b2?? bo zajęte ma a1 i b1.
karta łyka 150, no max w peak pod 200 więc będzie dodatkowa wtyczka potrzebna (zobacz kabel zasilacza) . Kartę jeszcze porównaj np. tu https://www.videocardbenchmark.net/ poczytaj opinie w sieci etc, zależy od ceny, ale jest ona rozsądna. Na kilka lat wystarczy. Przy czym dodatkowy 2 wentylatorki do budy się przydadza za 20zł zł łącznie Jeden z przodu gdzies, drugi z tyłu, jeden pchła, drugi ciagnie. Radeon się trochę grzeje, a niższa temperatura służy żywotności sprzętu Takie bez podświetlenia najtańsze, tylko żeby do zasilania pasowały.
Dodajać 4GB tej samej firmy POWINNO być mniejsze ryzyko niż z 8GB, mam tu na myśli ew problemy ze zgodnością przy różnych rozmiarach, etc.
Tak. Karta graficzna może z płyty dostać 75 w jak Twoja 1050, mocniejsze kart MUSZĄ być wsparte dodatkowym kabelkiem podpiętym z zasilacza, niektóre tanie zasilacze mają ich mało.
Rosz się z krzesełka i za przeproszeniem, looknij do obudowy co masz wolne co zajęte i zobacz jakie wyjście ma Twoja karta:) Powinieneś mieć, ale co tam jeszcze i jak popodpinałeś…no idea.
A wystawiłeś i sprzedałeś 1050 na Allegro?
Jeżeli masz, a pewnie masz na gwarancji sklepowej jeszcze, to weź ją ładnie wystaw i ze 300 zł min dostaniesz, może nawet 400 z haczykiem małym (może i więcej, ale chcesz szybko, to i promocja). Jak już będziesz miał, to 1000-1100, to może nawet rx 580 by się dało lub 1060. Ew. 4 GB ram lub 2200G na 2400G lub inny 4/8.
Kupno rx 570 z 4 GB ram, cóż… lepiej przemęcz się tydzień bez gier na integrze i weź coś lepszego, a nie znowu “po kosztach” i do wymiany za niedługo