Jeśli mogę spytać, to do czego planujesz wykorzystywać 3g w telefonie, w którym nie potrzebujesz internetu? Niepotrzebnie zawężasz sobie wybór przez kryterium, które nie ma żadnego uzasadnienia.
Może pracuje w telekomunikacji i wie z wprzedzeniem o wyłączeniu sieci 2G?
Niby też chyba chciała “HD Voice” i może wyżej ustalono że 2G (nawet “ułamkowe”) go nie zapewnia…?
@anon741072 - bo wszyscy wszędzie mi piszą, że jeśli chcę mieć dobry zasięg, to powinnam wybrać telefon z 3g. Sama sobie tego nie wymyśliłam, bo się na tym nie znam
A dodam, że mam spore problemy z zasięgiem w moim mieszkaniu, mimo że to wielkie miasto
Nie, jak się dobrze przyjrzysz, to zobaczysz że widać brud pomiędzy klawiszami i w szczelinie wokół ekranu
W teorii lepiej mieć dostęp do kilku pasm sygnału na wypadek, kiedy jedno z nich jest zapełnione, ale… 2g ma lepszy zasięg niż 3g, a ten od 4g i tak dalej ze względu na użycie sygnału o coraz wyższej częstotliwości, a co za tym idzie gorszej propagacji w przestrzeni. Poza tym z 2g już prawie nikt nie korzysta więc są małe szanse że na bts będzie zapełniony limit użytkowników. Jedyna obawa to czy sieci z czasem nie zaczną się wycofywać z tej przestarzałej technologii.
@anon741072 - no to ciekawe, bo mój stary telefon ma tylko 2g i poważne problemy z zasięgiem, a osoba z którą mieszkam ma smartfona 4g u tego samego operatora i nie ma tych problemów
Skoro takie masz doświadczenia ze swojej okolicy to ok. Myślałem, że nie sprawdzałaś tego i niepotrzebnie ograniczasz sobie wybór.
Nie mam pewności, czy to jest spowodowane konkretnie tym 2g czy może czymś innym, bo nie jestem elektronikiem… Nie wiem, czy może być inny powód?
Może być spowodowane słabą anteną w telefonie, może być spowodowane jakimiś zakłóceniami, które wpływają bardziej na to pasmo, możesz w okolicy mieć bliżej bts 3/4g, a 2g ciągnie z oddalonego masztu. Powody mogą być różne.
W sumie, to ostatnio specjalnie dla sprawdzenia dokupiłam kartę do drugiego starego telefonu i obydwa mają słaby zasięg. Jeden to Nokia 6303, a drugi to Samsung GT-E1200
W takim razie skoro masz przetestowane, to nie ma o czym myśleć
Taki brud to nie brud. Zobaczyłabyś moje telefony…
Syf niby dobrze “wyciąga” na zdjęciach lampa błyskowa.
Oglądałaś już Nokię 3310-3g? Może jeszcze gdzieś można ją kupić.
Ogólnie z takimi telefonami jest coraz trudniej. Już powoli są traktowane jak telefony stacjonarne, może jeszcze nie tarczowe, ale już im blisko
@anon741072 tak, widziałam, ale niepokoi mnie ten wypukły ekran. nie wiem co o nim myśleć… No i ogólnie dość dziwnie wygląda, chociaż ta jasnoszara może by uszła. Może poczytam jeszcze jakieś opinie o niej, ale mam wrażenie, że to przerost formy nad treścią i jechanie na sentymencie, a w rzeczywistości nie jest warta swojej ceny. No ale przyjrzę się bliżej
Na pewno jak wypadnie ci z lecącego samolotu to nie przeżyje.
Znalazłam dziś wiarygodną ofertę z tym Samsungiem s5611, ale postanowiłam poczytać najpierw opinie. Na mgsm.pl jest ich sporo i niestety, zdecydowana większość negatywnych Już naprawdę nie wiem co o tym myśleć. Bardzo mi się on podoba i chętnie bym kupiła, ale teraz się boję…
Bierz tego samsunga i nie marudź. Nie wybierasz męża tylko telefon, a ten wyglada całkiem przyzwoicie spośród wszystkich cegieł
Dzwoniłam dziś do BOK i powiedzieli mi, że zmodernizowali sieć i już nie obsługują 2G, dlatego mam takie problemy z zasięgiem. Tak więc zakup telefonu z 2g nie ma sensu
który operator?