Ktoś mi podpowie, co to jest za okrągłe wejście przy tym od ładowarki? I jaki kabel do tego?
Instrukcja milczy na ten temat
Wrzuć foto.
Gniazdo słuchawkowe minijack 3.5mm.
Faktycznie instrukcja uboga, ale wygląda to na zwykłe gniazdo słuchawkowe jack.
Do podłączenia komputera zapewne służy gniazdo obok oznaczone jako USB, ale kartę pamięci możesz bezpośrednio włożyć do komputera, przekopiować dane i przenieść je w ten sposób do telefonu.
To obok jest do ładowarki i wejście to nie jest USB. No chyba, że można podłączyć jakiś kabel z taką wtyczką jak przy ładowarce i wtyczką USB na drugim końcu? W każdym razie Nokia ma osobne do ładowarki i osobne do USB
Musiałabyś zrobić fotkę jeszcze temu gniazdu, ale obstawiam, że to zwykłe złącze mini-USB - nie mikro-usb najczęściej dzisiaj spotykane, tylko takie troszkę większe w kształcie trapezu.
Tak, jest w kształcie trapezu, ale mniejsze niż to w Nokii i ten kabel nie pasuje do niego
To jest micro USB wykorzystywane zarówno do ładowania jak i transferu danych.
Ale niezorientowani jesteście, Bożeee… litości! SAR? A kogo to w kraju dziczy interesuje?
U Niemców (taki tylko przykład) promieniowanie na metr kwadratowy dla GSM900 wynosi 4.5W/m2 a w Polsce to samo wynosi 0.1W/m2.
I teraz tak, u Niemca T-Mobile stawia jedną silną stację BTS która "obrobi"w GSM900 wszystkie telefony w zasięgu powiedzmy 20km (otby Alpy). U nas jak zasięgu w Karpatach nie było w 1999r i trzeba było dzwonić ze Słowackich/Czeskich sieci tak nie ma do dziś!
Zrobili 44 razy mniejsze “przepisy” tylko i wyłącznie po to aby pchać co kilka kilometrów nadajnik. No i co? Kogo w tym kraju na urzędniczych stanowiskach obchodzi SAR?? hahahhaha, ale naiwni jesteście, sorry za szczerze słowa. Gdy wchodziło do Polski cyfrowe GSM miałem dokładnie 19 lat. Pamiętam dokładnie jak to wszystko się zaczynało a zaczynało tak że w mojej rodzimej miejscowości postawili dwa maszty GSM dla Ery (dziś T-Mobile) i Plusa. Za jakiś czas (4lata) pojawił się tam trzeci masz sieci IDEA (dziś Orange).
Pytanie dnai brzmi: dlaczego ustawodawca dbający niby o SAR (no bo przecie homologowali każdy telefon GSM i stację BTS) nie pomyślał aby wprowadzić ustawę o NIE DUBLOWANIU SIĘ stacji bazowych czyli - tacy jak Era,Plus,IDEA w jednej miejscowości muszą mieć jeden wspólny maszt + zestaw anten na jednym maszcie ale… działających w ROAMINGU KRAJOWYM?? Serio było to niewykonalne, hhhehhee?? Dlaczego dopiero po 2 dekadach doszli do wniosku że tak będzie lepiej, robią zrzutkę, stawiają jedną stację i dzielą się częstotliwościami (kanałami)?? SAR? To nikogo nigdy nie interesowało! .
Wydaje mi się, że mieszasz dwie różne rzeczy. Poziom zanieczyszczenia elektromagnetycznego w przestrzeni liczone na m2 z emisją telefonu liczoną na 1kg ciała
Mało to ważne, niestety. Nikogo to nie interesuje a przepisy są tylko po to aby banda pismaków i czytelników miała co robić. Technologicznie ten kraj zawsze będzie za XXXX więc nie ma sensu gdybać i debatować. Popatrz na ofertę MERYTORYCZNĄ rodzimej DVBT. Wyć się chce! Popatrz na jakość UMTS (teoretycznie HSPA++ ma do 48Mbps), popatrz na jakość LTE1 (teoretycznie do 150Mbps), LTE2 (do 300Mbps… niby). Nadajniki GSM900 miały “teorię” do 500W na wylocie i pokrycie do 50KM, tymczasemw Polsce już po 5,6km (doliny, górki) zasięgu nie było. Wszystko co tworzymy tworzymy to na chwilę i tworzymy to za ciężkie pieniądze. Zmarnowane pieniądze. Od lat istnieją światłowody, sam przewód nic się nie zmienił. Od lat ORANGE kopie miasta i co? Polska jest bardzo źle zarządzana technologicznie i przepisowo i tu nigdy nic działąć nie będzie. A teraz budują SUPER MEGA SZYBKIE pociągi których prędkość już zapowiedzili - trasa przygotowana do 140KM/H hahahhaha i to w chwili w której u Japońców pociągi hulają 550KM/h od wielu, wielu lat! Tak samo jak z autostradami i pociągami mamy z LTE/3G/2G i całą tą resztą. Oferty na kartę (telefony) istnieją od 1998 roku (pierwszy TAk-TAK). Do dziś w wielu sieciach w zwykłym 2G nie działa BLOKOWANIE POŁĄCZEŃ, OCZEKIWANIE NA POŁĄCZENIE, ZAWIESZENIE POŁĄCZENIA. Zauważcie, że każda technologia która wchodziła do Polski nigdy nie została zbudowana do końca! Każda! GSM900 nie pokryło kraju zasięgiem, GSM1800 wszystkich miejscowości, 3G kuleje a o LTE nadal śnić można w wielu zakamarkach kraju. Teraz myślą nad 5G i będzie dokładnie to samo co z resztą, ściemy reklamowe że będzie mega szybko a tymczasem dostaniesz kota w worze. Zobacz, centrum miasta, stolica, do PałacuKultury mam 800m, jestem na 5/5 piętrze, modem na oknie, LTE ULTRA, spełniam warunki sprzętowo/antenowe, nadajników mam kilkanaście w okolicy, https://www.speedtest.net/result/8516711733
Ty chcesz nam przekazać coś konkretnego dotyczącego tematu, czy nie masz gdzie tych swoich utyskiwań publikować więc tutaj elaboraty sadzisz?
Ja tylko uogólniłem realną polską technologię a prawda jest taka że jak nie masz najnowszego systemu operacyjnego i najnowszych technologii (które za 2 lata będą stare) to z nikąd pomocy. Nie ma róznicy między Samsungami z xxx pułki a innymi markami. To wszystko to jeden wielki szajs i tyle i ja o tym tylko otwarcie mówię. Dzisiaj, chcąc mieć wszystko na TIP TOP musisz mieć walizkę sprzętu i tyle, nie prawdą jest to że SMARTFON ma wszystko! No może ma więc nie prawdą jest że WSZYSTKO w nim działa. Nowy telefon NIE SMARTFON i dylemat od pięt po pachy bo tak naprawdę nie istnieją takie. Jeśli nie używaka z lat 1999-2003 to telefonu nie znajdziesz, mówie o telefonie z którego możnaby było być zadowolonym. Smartfon miał mieć wszystko i być do wszystkiego lecz zapomniano o podstawach. Podstawach potrzebnych do życia! Dlaczego smartofny nie mają trybu EMERGENCY który wyłączyłby przy rozruchu 98% sprzętu umożliwiając połączenie SOS bez podświetlenia ekranuwciskając jedynie przycisk? Tyle mówimy o bezpieczeństwie i aby zadzwonić pod 112 w razie wypadku i padającej baterii (tak jak ten gość w Italii co zginął gdy go znaleźć nie mogli) trzeba odczekać aż ANDROŚCIERWO włączy się?? heheheh. Dobre! A dlaczego taki nowy smartfonik nie potrafi wysłać pod 112 pozycji z GPS z prośbą o pomoc w trybie np. rozładowania baterii? Przecież w baterii jest napięcie zdolne uruchomić moduł GSM+SMS aby wysłać jednego SMS z lokalizacją?
W temacie mowa o telefonie z klawiaturą i zaporoponowano Nokię 8110 która okazała się MANTĄ z której nie da się dzownić! Chłopie! Ten telefon milczy wiele razy i w słuchawce słychać ABONENT NIEDOSTĘPNY gdy zasięg mniejszy jak 2 kreski! Takie coś powinno przejść nie przez urząd celny a przez prokuraturę i dopiero trafić na rynek w EU!
W dzisiejszych czasach człowiek nie ma wyboru lub ma wybór noszenia ze sobą kilku teleefonów, jeden do gierek, drugi do internetu, trzeci do dzwonienia i SMSowania, taka jest niestety prawda bo … inaczej, na przykładzie turysty z Włoch, mając WSZYSTKO MOGĄCEGO i MAJĄCEGO szmelcfona możesz stracić życie gdy będzie Ci potrzeben zwykłe telefonowanie. Dlaczego układy w smartfonach nie są podzielone na pół i jeden z nich nie zawiera np. tylko i wyłacznie modułu GSM zdolego pracować na niskim napięciu? Na napięciu które do zasilenia całego smartfona już nie wystarczy? Chłopie, na rozum weź, pakują telefony w smartwatche i sprzedają po 50zł prawda? Zatem ile kosztuje w produkcji taki moduł? Moduł umożliwiający tylko i wyłącznie komunikację GSM przy lekko podświetlonym ekranie? Dlaczego coś takiego nie istnieje? Bateria (np. Huawei P8Lite) ma 3.7V i 2200mAh. Gdy jest rozładowana do zera czyli smartfon już się nie włącza w baterii jest 3.55V i pod obciążeniem pokazuje że jest jeszcze jakieś 1200mAh. Na napięciu 3.55V działa np. Alcatel OT511 z roku 2000 i miał bateryjkę 800mAh. Wiesz ile na niej trzymał? 12>17 dni!
Widzisz… User telefonu nie ma wyboru dzisiaj i albo kupujesz stary telefon i nosisz ich kilka albo masz smartfona który zawsze Ciebie zawiedzie bo jak nie bateria to brak zasięgu.
Moim zdaniem telefony trzeba mieć dwa, i to minimum. Jeden stary do SMS/telefonowanie a drugi do zabawy więc proponowanie koleżance jednego telefonu (jakiś Samsung) to bezsens! A co to jest Samsung? Prawie 40% zwrotów gwarancyjnych? Flagowiec, tak??? hehhee.
Ale ja jestem ze swojego telefonu zadowolony
Pytanie brzmi - dlaczego gość idąc w góry nie wziął sprzętu potrzebnego na taką wyprawę (zszedł ze szlaku) - choćby dodatkowego telefonu z którego mógłby wezwać pomoc. Nie był w stanie powiedzieć gdzie jest bo kontakt telefoniczny z nim był! A zawiodło ratownictwo włoskie bo nie mają opcji lokalizowania telefonów po stacjach bazowych.
A dokąd wyślesz takiego smsa? Czy z tradycyjnego telefonu go wyślesz? To są problemy nie dotyczące stricte smartfonów tylko ogółu systemu ratownictwa.
Ale nie zawierał w sobie małego przenośnego komputera który kupujesz wybierając smartfona.
No to noś dwa w kieszeni Ja nosiłem i nie polecam rozwiązania bo to zwyczajnie niewygodne. Czemu telefon wytrzymuje dobę? Bo jakby wytrzymywał 1.5 to by nic nie zmieniło i i tak każdy by go ładował wieczorem. A jakby wytrzymywał dwie to wymagałby dwa razy większej baterii. Nie lepiej kupić powerbanka 20Ah który naładuje taki telefon do pełna 5 razy? Nie ma co zmuszać 99% społeczeństwa do noszenia kloca którego nie potrzebują. Telefony jakie są na rynku odzwierciedlają potrzeby konsumenckie ogółu społeczeństwa. Niezależnie, czy są to potrzeby wytworzone sztucznie. Pomysły typu modułowy smartfon w których wymienia się tylko starzejące elementy było kilka - wszystkie upadły. Nie dlatego, że “zabiły je zagraniczne korporacje” tylko ich wyższa cena była nie do zaakceptowania dla przeciętnego klienta. Koniec tematu Można tupać nóżkami ale nic to nie pomoże, żyjemy w czasach jakich żyjemy i trzeba się dostosować tak jak potrafimy. Dla jednego to zmiana nawyków (co realnie zyskuję ładując telefon raz na dwa tygodnie?) a dla drugiego konieczność poświęcenia wygody nosząc kilkanaście urządzeń.
Tak mnie to ruszyło że idę się uchlać.
Chciałam coś kupić na Allegro i akurat u tego sprzedawcy jest kabel Micro USB, to bym sobie od razu zamówiła, ale nie mam pewności czy faktycznie będzie pasować ta wtyczka. Ta od telefonu w najszerszym miejscu ma 6,5 mm, a wysokość 2 mm. Może ktoś taki kabel ma i mi napisze, czy te wymiary się zgadzają i to jest faktycznie Micro USB?
Przykładowo, ten co mam do Nokii ma wtyczkę tej samej szerokości, ale o wysokości 3 mm i ten trapez ma nieco inny kształt.
Znalazłam fotkę na której są podobne końcówki, i ta od ładowarki do Samsunga wygląda jak po lewej, a z kabla do Nokii jak po prawej:
Czyli mam rozumieć, że do Samsunga potrzebuję Micro USB, a to co mam do Nokii, to jest Mini USB?
I jeszcze 2 dodatkowe pytania:
- Gdzie w ogóle teraz znajdę motywy, gry i dzwonki na tego Samsunga? To co jest na stanie, to straszna bieda, szczególnie gry i motywy, bo dzwonków trochę tam jest, tylko niezbyt ciekawe…
- Jak wyłączyć możliwość łączenia się z internetem? Kliknęłam sobie np. w menu na Aplikacje, żeby sprawdzić, co tam się kryje, a to mi od razu zaczęło pobierać Operę Mini i mi naliczyło za połączenie
Normalnie paranoja z Tobą. Czuję się jak w latach gdy pracowałem dla pewnego operatora.
Tak - ty musisz kupić kabel microUSB.
Samsung ma tylko wbudowane motywy (chyba 3 i to wszystko). Czasy pobierania motywów już dawno za nami (jeśli chodzi o “klasyczne” telefony).
Gry - w Javie o ile ktoś jeszcze udostępnia tego typu gry.
Nie da się zablokować internetu w 100% (chyba że operator udostępnia taką możliwość - choć to będzie się wiązało z brakiem możliwości odbierania i wysyłania mmsów).
Po prostu nie klikaj w to czego nie znasz i tyle.
@kopratko - a co w tym niezwykłego, że ktoś się nie zna na kablach i nie ma pewności jak wygląda Micro USB? To jakaś zbrodnia? Po prostu chciałam się upewnić, że to faktycznie jest Micro USB. Nie jestem jakimś elektronikiem
Wiem, że ma 3 motywy, do tego one prawie niczym się nie różnią. Dlatego właśnie chciałabym znaleźć jakieś w sieci, ale nie wiem, czy jeszcze gdziekolwiek się uchowały No chyba, że zmiana tapety jakoś pomoże… Nie zależy mi na jakimś upiększaniu, tylko żeby te kolory mi tak nie błyskały. Chciałam po prostu ustawić sobie czarny albo biały, bo na nich najmniej to przeszkadza
A gry to głównie demówki, tylko jedna chyba jest cała, ale żadna mi nie odpowiada.
Na stronie operatora takiej opcji nie znalazłam A MMS-y są mi takie potrzebne jak i ten internet, czyli wcale
W ustawieniach, w zakładce Ustawienia sieci -> Profil trans. danych mam do wyboru:
• Play internet
• Play MMS
Jeśli wybiorę MMS, to co to zmieni?