@anon741072 potwierdzi Ci, że to słaby pomysł przy 4 bankach, choć on ma Ryzena drugiej generacji.
Zacznij od przeczytania listy QVL płyty, którą chcesz kupić. W większości przypadków problemów nie robią kości b-die takie jak np. Patriot Viper Steel, które sam posiadam - mówimy o czterech obsadzonych bankach.
Tu nie chodzi o płytę. Kontroler RAM jest w procesorze, dlatego jak przeczytasz listę QVL to wystarczy zmiana procka by kości lepiej dogadywały się z resztą części.
Kupujesz 4 takie moduły za ok 1300zł. Wg tego co czytam w sieci spokojnie wykręcisz je na przynajmniej 3400, ale wielu kręci je na 3800.
Pamięci z początkiem stycznia poszły mocno w górę i dziwie się, że te Goodramy chcieli puścić w takiej cenie - może jakieś ostatnie sztuki na magazynie i chcieli się pozbyć.
W 99% przypadków 3000 Mhz - a raczej 2933, bo takie są taktowania pod Ryzenami - działa bez problemu przy czterech modułach. Problemy zaczynają się przy taktowaniach wyższych niż 3200 i wtedy trzeba umiejętnie dobierać kości.
Załamie się tych kości tez nie maja. @LORDEK@panicagaming poradzicie jesli mozecie czy naprawdę nie ma nic tańszego niż 1000zl za 32gb co nie sprawiało by problemów?
Miałem ten sam problem z Morele. Kup kości gdzie indziej, bo się nie doczekasz. Ja u nich składałem zamówienie i też się odbiłem od kiepskiej obsługi klienta. Morele se grabi, a to wystawianie towaru, którego nie mają powinno podpaść pod UOKIK. Sztucznie rozbudowują sobie asortyment. Ewentualnie całość złóż gdzie indziej i nie daj im zarobić - możesz w sumie użyć tego jako argumentu by jednak kości się znalazły.
Podbijaj do wątku z rabatami X-KOM. Może @x-kom.pl jakiś rabat da. Duży sprzęt składasz. W zestawie jest W10 w wersji OEM, ale najwyżej kupisz w innym miejscu BOXa, bo akurat nie mają. Nie wiem czy czegoś nie pominąłem, ale różnica względem moreli jest duża. mi wychodzi 9400 zł, gdzie od moreli pisałeś coś o 10000. Jak dorzucisz do 64GB RAM to wyjdzie nieco ponad 10000.
Od początku składałem zamówienie w x-com to tam miałem problem. Ale już dostałem potwierdzenie, że będą składać zestaw. Co do rabatu to dostałem 200zł na całość, z tym że przed zatwierdzeniem zamówienia dostałem komunikat, że niektóre ceny wzrosły i chyba było 50zł drożej. Więc koniec końcem rabat można powiedzieć wyszedł 150zł
tak wygląda zestaw w wersji ostatecznej (mam nadzieje):
Zapytałem się kiedy będą te kości to mi powiedziała babka, że nie wiadomo, bo to po stronie producenta wina. Najgorsze, że czuje się właśnie jakby wyruchany, bo rozmawiałem z konsultantem 5.02.2020 żeby się spytać o to jak wygląda cały proces zamówienia i w trakcie rozmowy telefonicznej sprawdzałem z nim na telefonie czy wszystko jest na magazynie i nie było tylko tego zasilacza który wymieniliśmy a bodajże obudowa miała być na drugi dzień więc nie było potrzeby zmiany. Wszystko inne było na magazynie. Jak kliknąłem zamów. To nagle się okazało, że nie ma RAMu i nie będzie. Mam niesmak, bo faktycznie mogłem powiedzieć, że w takim razie zamawiam gdzie indziej, bo będzie taniej i czuje że byłoby taniej…