cały serwis jest ekstremalnie ciężki, do tego co jakiś czas staje się coraz cięższy
po zakończeniu akcji z maszynkami doszło to już do takiego poziomu, że chropera na a320fl częściej się wywala niż nie przy próbie wysłania komentarza, a i przeglądarki desktopowe są bardzo chętne się poddać, jednak póki co JESZCZE są w stanie walczyć
Dzień dobry
Według mnie, to coś siedzi Tobie i muli.
Właśnie forum jest cięższy niż portal - a porównałem performance w osobnych oknach firefoxa i jego proces.
Albo mają komputery daleko za moim starociem, albo co.
Niektórym bitdefender i norton mulą i gryzą się w przeglądarce. Do tego inne webpluginy, rozszerzenia jakieś - to na dobreprogramy trzeba prawie półtora GB RAMu i jakie 48% CPU.
A lekko też może być na DP, tylko dla wielu, to za trudne.
Na chromowym slimie też komputer lekko na na forum DP i na portalu DP - też w osobnych oknach:
Lżej już nie może być.
oj może może (chociaż czas wczytywania nie powinien mieć wpływu na wydajność działania po wczytaniu można spokojnie założyć, że jak ktoś olewa jedno to i z drugim będą problemy, i tu się to sprawdza)
z jakiegoś powodu przeglądarki mobilne regularnie zdychają, a desktopowe się męczą (nie zawsze tak samo mocno, nie wiem od czego to zależy, w tej chwili na kompie nie jestem w stanie zmusić portalu do zamulania (może konieczne są określone warunki, na przykład synchronizacja liczby powiadomień między kilkoma kartami czy coś), jednak na mobilnych to w tej chwili wysłanie komentarza w dłuższym wątku na portalu (a czasem i blogu) jest po prostu niemożliwe
2 posty przeniesiono do wątku: Błąd forum umożliwiający edycję tematu i akceptowanie rozwiązań w cudzych wątkach
Gdy w nazwie tematu pojawia się htmlowy tag textarea:
Ciekawy błąd, niestety zmiana tematu nie działa (encje zamiast <
>
).
Naprawione, dzięki za info.
W związku z tym, że wielu użytkowników DP ma zastrzeżenia do zgłaszania błędów, czy nieaktualności w opisach programów - proponuję taką opcję dać użytkownikom. Każdy mógłby w edytorze opisu zmienić tekst na poprawny w danej kwestii i ta propozycja zmiany powinna być do zatwierdzenia moderacji.
Na konkurencyjnym portalu dodali na koniec opisu przycisk “Edytuj opis” i to działa.
@Lisek
Jest problem z dodawaniem odpowiedzi w komentarzach do osób, które mają w loginie znaki specjalne np. dla tego użytkownika [set-i]
https://www.dobreprogramy.pl/490100,set-i,Uzytkownik.html
nie napiszesz komentarza tak, aby zobaczył on powiadomienie, tu można spróbować swoich sił:
Klikając na odpowiedź otrzymujemy w oknie:
@[mention user=490100][set-i][/mention]:
Ma on może profil na forum?
<a href="/u/link" class="mention">nazwa</a>
Sypnęło błędami skryptów na portalu:
Skrypt na tej stronie może być zajęty lub przestał odpowiadać. Można przerwać ten skrypt teraz, otworzyć go w debugerze albo pozwolić mu kontynuować.
Skrypt: https://static.dpcdn.pl/2017_10_02/assets/js/core.min.js:1Skrypt na tej stronie może być zajęty lub przestał odpowiadać. Można przerwać ten skrypt teraz, otworzyć go w debugerze albo pozwolić mu kontynuować.
Skrypt: https://static.dpcdn.pl/2017_1…/js/core.min.js line 14 > eval:1
Dodam, że Foreste mnie polubił i klikam z menu awatara, - przerzuca do tematu i za każdym razem błąd skryptu
To tylko ten odnośnik-http://dp.do/c2243057 robi za problem
U mnie nie da się odtworzyć błędu (7 zakładek w Firefox (proste strony i 2 pdf-y), dodatkowo Opera z 3 (forum, dwa artykuły z portalu), zużycie pamięci fizycznej na poziomie 72%).
Bo to u mnie bug z powiadomienia.
Bug.txt (78,9 KB)
Swoją drogą, to szok i poruta. Nie dziwię się obciążenia CPU i RAM w tym przypadku. Żądania na stronie (ublock origin) -
criteo.net
static.criteo.net
dobregry.pl
www.dobregry.pl
dpcdn.pl
gallery.dpcdn.pl
static.dpcdn.pl
gemius.pl
gapl.hit.gemius.pl
google-analytics.com
www.google-analytics.com
googletagservices.com
www.googletagservices.com
gstatic.com
www.gstatic.com
wp.pl
i.wp.pl
Czy można się dowiedzieć po jakim czasie?
Avatar w portalu zmieniony, na forum niestety pozostaje bez zmian.
Przelogowanie nie zmieniło tej sytuacji
Pozdrawiam
Miał po jakiś 5 minutach, spróbuj wylogować się z forum, wylogować się z głównej, przeczyścić: pamięć podręczną, cookies, aktywne zalogowania.
Zalogować na głównej, zmienić awatar, wylogować, znów przeczyścić, zalogować na głównej, wejść na forum, kliknąć zaloguj, poczekać 3-4 minuty i kilka razy nacisnąć Ctrl + F5 / Ctrl + R.
Gdyby tak było oznaczałoby to, że problem leży po stronie mojego komputera, a to przecież niemożliwe
Bardziej bym liczył na odświeżenie cache serwera DP
Tylko dziwne, że od doby nic
Być może co aktualizacja wersji silnika forum trzeba sprawdzać czy mechanizm zmiany awatara na głównej nie wymaga jakieś aktualizacji. A nie tylko jak w raporcie zmian napiszą że coś zmienili w mechanizmie obsługi awatara bo gdzieś ktoś dostrzegł błąd.