Zgłaszanie błędów w portalu

Czyli po prostu nie ma piątego boksu? ;>

Bo nic nie zmienia się w przypadku używania Opery rozdzielczości 1024 px :wink:

Opera pracująca w rozdzieczości 1024px i tak by nie miała tego piątek. Może inaczej: aby był piąty blok i ta szersza wersja serwisu wymagane jest, aby obszar roboczy przeglądarki (czyli rozmiar okna - suwaki - ew. sidebary) miał 1197px :slight_smile: Dzięki temu osoby, które pracują na komputerach w wyższej rozdzielczości a lubią mieć otwartą przeglądarkę w oknie a nie na pełnym ekranie nie będą miały poziomego paska przewijania.

Piąty boks (i co za tym idzie: szersza wersja) wyświetla się tylko wtedy, gdy faktycznie przeglądarka posiada wystarczającą ilość miejsca.

Ciągle nie jest poprawiona lista systemów operacyjnych w narzędziu filtrowania.

Dla przypomnienia, obecnie lista wygląda tak:

Po pierwsze, jeśli chcecie umieszczać tu również wersje serwerowe Windows (choć nie wiem, czy to jest konieczne, bo wydaje mi się że programy działające np. na Windows XP powinny działać również na Windows Server 2003), powinniście dodać Windows 2008 R2. Jest Windows XP, jest więc i Server 2003. Jest Vista, jest też jej odpowiednik serwerowy czyli Server 2008. Powinien się tu znaleźć również serwerowy odpowiednik W7, czyli Windows Server 2008 R2 (choć może czekacie, aż ten system dostanie oficjalną nazwę).

Następnie, nie jest zachowane poprawne nazewnictwo. Według obecnej wersji, kiedy wybiorę z listy Windows NT, program taki powinien działać poprawnie nawet na Windows 7 dlatego, że Windows 7 to też jest Windows NT (a konkretnie wersja - wcale nie, jak wskazuje oficjalna nazwa 7.0, a 6.1). Co więcej, program taki powinien również działać np. na Windows NT 3.51. Chodzi tu zapewne o system Windows NT 4.0 i tak powinno być napisane.

Teraz kolejna kwestia związana z nazewnictwem. Nie było takich systemów jak Windows 2003 i Windows 2008. Te systemy to odpowiedniki Windows XP i Visty dla serwerów. Tylko, że nazwane inaczej. Powinno być więc Windows Server 2003 i Windows Server 2008.

Poza tym nie została zachowana kolejność chronologiczna systemów.

To wszystko powinno wyglądać zatem tak:

Ja chciałbym zauważyć (sorki jak było), że obecnie nie ma możliwości dodania sobie wyszukiwarki vortalu do listy wyszukiwarek w firefoxie (i pewnie do innych przeglądarek też).

2k to OS głównie serwerowy, wersja desktop to tylko okrojna wersja serwerowa (mniej więcej taki XP bez bajerów z interfejsem).

Wiem, ale Server 2003 czy 2008 to systemy jeszcze bardziej serwerowe.

Poza tym 2000 to system nie tyle serwerowy, co przeznaczony do zastosowań sieciowych. Coś jak NT 4.0 w wersji Wokstation.

A był mało popularny bo ponoć nie działało na nim wiele gier.

Jak nie jak tak SBS 2k

Czyli Small Busines Serwer 2000, a to że pracował jako OS na końcówkach roboczych w owej okrojonej wersji (ta niby wersja workstation), to sprawa zupełnie drugorzędna.

Windows 2000 był w wielu wersjach. Najczęstsze zastosowanie wersji SBS to serwery w sieciach szkolnych - bo taki system dostarcza MEN wraz z pracowniami.

Były takie wersje:

Windows 2000 Professional

Windows 2000 Server

Windows 2000 Advanced Server

Windows 2000 Datacenter Server

Windows 2000 Small Business Server

Prawdę mówiąc Windows 2000 był, w przeciwieństwie do Windows 98, pełnym systemem operacyjnym, podczas gdy pod maską Windows 98 cały czas siedział DOS.

Podobnie wygląda Windows NT 4.0 (2000 to 5.0). Z tym że interfejs Windows NT 4.0 bazował na Windows 95, a Windows 2000 bazuje na Windows 98, ale jest dość mocno “podrasowany” - ma nowe ikony, czy też wygląd folderów.

Czyli wszystko wersje serwerowe, z wyjątkiem pierwszej, która była przeznaczona na końcówki robocze i w niewielkim stopniu na komputery domowe.

Z mojej strony koniec offtopa :slight_smile:

Gdy jestem nie za logowany na Operze 10 i kliknę na programie na „Dodaj do ulubionych” mam „błąd servera nr 500”. Zamiast komunikatu „powinieneś być zalogowany żeby dodać do ulubionych….”

ciągle nie udało mi się dodać żadnego komentarza z Opery (10.00 lub jak kto woli 9.80)

Zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Po zmianie rozmiaru okna macie nadal ten sam problem. W dodatku w idiotyczny sposób wykrywacie, czy macie do czynienia z IE. Podpowiem zatem:

window.innerWidth; // szerokość viewportu, jeśli obsługiwane;

// w przeciwnym wypadku undefined

// prosty test:

if (window.innerWidth) { /* … (przy okazji: tutaj mamy do czynienia z agentami, które kumają, co to dynamic media queries) */ }

else if ( /* … */ ) { /* … */ }

Podpowiem też, że warto by było przechwytywać zdarzenie resize.

Przecież to są podstawy podstaw…

Witam, mam nieoceniony problem z rss po zmianie wersji portalu. Otórz zdaje się, że kanały mają ustawione złe kodowanie, jako czytnika używam dzieńdobry 4 ale to nie ma nic do rzeczy ponieważ przed zmianą portalu rss nie miało krzaków. Chodzi o kanał aktualności - nie wiem jak działają inne.

cobra000cobra , teraz kanał informacyjny ma kodowanie UTF-8, przypuszczam, że wcześniej było to ISO-8859-2. Na stronie domowej programu widać zrzut z listą wiadomości z Gazeta.pl; one też są w UTF-8 (działają u ciebie?).

Analizujemy żądanie:

Więc przypuszczam, że twój czytnik potrzebowałby:

Najwyraźniej nie rozumie, że dla XML domyślnym kodowaniem powinno być UTF-8 (deklaracja dla parsera w źródle nie zawsze jest skuteczna). Spróbuj ustawić domyślne kodowanie w swoim czytniku, jeśli masz taką możliwość.

Teraz już nawet zalogowanie na stronie się nie udaje. O komentarza nie wspominam… Opera 10.0 // Vista x64

Jeśli Wam nie zależy na naprawieniu tego, to dlaczego użytkownikom ma zależeć na walce z błędami ?

Witam,

Oczywiście, że nam zależy na naprawianiu błędów.

Może najpierw wytłumaczę w czym tkwi problem.

Otóż niestety MS nie za bardzo jak widać zależy na kompatybilności swoich rozwiązań Ajaxowych z Operą…

Dlatego też jestem w trakcie przepisywania ich na jQuery, jest szybsze i działa również pod Operą, choć niestety jest bardziej upierdliwe, po prostu trzeba się więcej napisać.

W każdym razie, niestety nie jest to operacja na jeden dzień ale obiecuje, że będę systematycznie przepisywać problematyczne technologie na ich “lepsze” wersję. Trochę cierpliwości…

Nie no w porządku. Ale ja ten problem obserwuję też pod IE8 i on występuję od premiery nowej wersji. Czekam zatem na “lepszą” wersję.

Dobrze wiedzieć, że jednak ktoś się tym zajmuje, oficjalnie przestaje psioczyć :wink:

Po zarejestrowaniu nie dochodzi link aktywacyjny na pocztę gmail. Sprawdzałem również w spamnie nic niema.

a dobrego maila wpisałeś ?? Bo akurat gmail problemu nie powinien mieć z tymi rzeczami, ba, nawet jest preferowany do takiego czegoś.