Zgłaszanie błędów w portalu

po kliknięciu w nazwę uzytkownika otwiera się strona z info o nim. Co oznacza pozycja Komentarze? Co jest w tej pozycji zliczane ?

Windows XP, Opera 9.64 , 1680x1050

81ec921f2d0b4f6em.pngPo pierwsze, po kliknięciu w ikonę do przesłania swojej oceny w programie ikona z ładowaniem jest wyświetlona w prawym górnym rogu ekranu zamiast na środku, jest o wiele za mała.

Ta pozioma linia pod suwakiem, do przesuwania oceny pojawia się dopiero po przesunięciu suwaka - tej nadgryzionej płyty (winylowej jak to się śmialiśmy kiedyś z jej czarnego koloru) wcześniej się nie wyświetla

Vortal jest dostosowany do rozdzielczości 1440, a na 1680x1050 mam masę wolnej białej przestrzeni, żeby w tle było chociaż logo DP w jakiejś miłej dla oka formie (np. link). Ale tak jestem rozczarowany tą małą rozdzielczością osoby z 1920 pewnie jeszcze bardziej.

content_third_one_arrow.png

zamiast

http://www.dobreprogramy.pl/Aktualnosci,2.html#news_3

http://www.dobreprogramy.pl/Aktualnosci,563.html#news_6

np.

http://www.dobreprogramy.pl/news136642

Pyzatym na każdej kolejnej stronie poza pierwszą numeracja zaczyna się zawsze od numeru 2 [Aktualnosci,****.html#news_2]

Liczyłem wreszcie na poszerzenie tej całej kolumny pod reklamą Vobisu, aby więcej z nazw programów się mieściło

Dział Systemy, sam windowsy ;/ no dziwi mnie to bardzo.

Fajna siódemeczka, dobrze ze wszystkie posty zostały zachowane, w razie przerwy da się wszystko nadrobić xD Się chwali że pamiętamy o historii vortalu.

11.jpg

1. Nie mogę się zalogować na wortal (na forum mogę). W tle odświeża się strona i NIC.

2. Chodzi o 50% wolniej od starej wersji.

Windows 7 x86 + Firefox 3.5.2

Chociażby plik mht w stosunku do starej wersji zajmuje dużo więcej (czyli cały kod i grafiki zsumowane też zajmują więcej niż w starym)

Stary 0,5MB, nowy 1,60MB.

Dla porównania np wp.pl po zapisaniu tak strony zajmuje 0,8MB.

Czy na prawdę tutaj są jakieś takie technologie w tej stronie aby musiała ona aż tyle zajmować?

Obawiam się że to nie główny i jedyny powód.

A co do błędów to tak, komentarze - tragedia.

Logowanie, o czym pisałem już w komentarzu nr 211, wygląda tak jak by hasła na forum były przypominane, ale potem kodowane w jakimś innym systemie.

No i kolejna sprawa to wygląd przy różnych rozdzielczościach, już przy rozdzielczości 1024*768 pojawia się dolny pasek przewijania, natomiast przy 1280*1024 po bokach wychodzi za dużo białego, już nie wspominam co sie dzieje na jeszcze wyższych.

Dodatkowo na głównym pasku miło by było jeśli Sklep czyli strona Vobisu otwierała się w nowej stronie.

9f9bc42c619bedd65de44ca49eace9.png

Tak zerknąłem do np komentarzy pod tym newsem o nowej wersji dobreprogramy, to sam kod html zajmuje 1.1MB + grafiki (np avarty). (mht 2,60MB !!

Czyli podsumowując, trzeba mieć wysoką rozdzielczość + szybkie łacze i jeszcze w niektórych przypadkach mocny procesor (logowanie javascript), czyżbyście zapomnieli o użytkownikach o słabszym sprzęcie?

Nie można wejść na 2 stronę bloga

http://www.dobreprogramy.pl/Blog.html

ja mam następujący problem, Nie mogę zalogować się na forum tylko dopiero na stronie głównej i później przechodzę na forum i już jestem zalogowany a po drugie logując się na stronie głównej nie można przesunąć kursora do tyłu. a mój nick to odwrotność imienia oprócz ostatnich dwóch liter i łatwiej mi się zaczynało pisać od początku i przesuwać kursorem do tyłu

jeszcze parę innych rzeczy się nawineło.

nie działa enter przy wpisaniu nazwy użytkownika i hasła

strona wolniej się ładuje niż poprzednio

i już chyba ostatnie na dziś: komentarze pod newsami, klikamy dodaj a tu nic, strona robi się biała, żadnego komunikatu że komentarz jest dodawany czy cokolwiek i za chwile (po dłuższej chwili) że dodano

przy mojej rozdzielczości (1680x1050), strona DP jest zwężona, tak jak nasza-klasa. Okropnie się tak przegląda stronę.

Dodane 25.08.2009 (Wt) 23:40

Cała strona tak przymula, że w niektórych momentach muszę doczekać ok. 20sek. aby strona mogła dalej w pełni funkcjonować. Np. bardzo mocno zamula system oceniania, gier, programów itd.

Dodane 25.08.2009 (Wt) 23:45

Strona główna i w ogóle, ładuje się czasem nawet do 15sek.

Dlatego że stare komentarze wysyłałeś jako osoba niezalogowana. Wszyscy tak mają, bo nie było wówczas możliwości zalogowania się.

W katalogu programów tam, gdzie jest filtr programów jest lista systemów operacyjnych do wyboru. Moim zdaniem wypadałoby poszeregować systemy chronologicznie. Poza tym są tam błędy. Występuje np. coś takiego jak Microsoft Windows NT. Zapewne mieliście na myśli system Windows NT 4.0, gdyż po wybraniu tego systemu znika np. Mozilla Firefox, która działa na systemach od Windows NT 5.0 wzwyż. Natomiast programy, które zostały, nie zadziałałyby zapewne na systemie Windows NT 3.51.

Błędem jest też podobieństwo pozycji MS Windows 2000 oraz MS Windows 2003/2008. Windows 2000 to system do zastosowań ogólnych - sieciowych (była także wersja na serwery Windows 2000 Server). Natomiast Windows 2003 i 2008 to systemy typowo serwerowe, a konkretnie serwerowe odpowiedniki Windows XP i Windows Vista. Ponadto pojawił się już MS Windows 7, ale nie ma systemu o kodowej nazwie Windows 2008 R2 (serwerowy odpowiednik Windows 7). Przecież udostępnione już zostały wersje RTM obu tych systemów.

Czasami zdarza się, że ocena programu mimo całkowitej wartości jest wyświetlana z przecinkiem. Przy wartości 10 pokazywane jest 10,0 - powoduje to, że ocena nie mieści się na kwadraciku. Poniżej screen obrazujący jak to wygląda:

image_id: 1820

Próba wejścia na swój profi na głównej stronie:

Server Error in '/' Application.

Length cannot be less than zero.

Parameter name: length 

Description: An unhandled exception occurred during the execution of the current web request. Please review the stack trace for more information about the error and where it originated in the code. 

Exception Details: System.ArgumentOutOfRangeException: Length cannot be less than zero.

Parameter name: length

Source Error: 

Line 12:

<%# Logic.AplicationManager.PublicationsTitleType( ( int )DataBinder.Eval( Container.DataItem, “publicationsType” ) )%>: <%# DataBinder.Eval( Container.DataItem , “publicationsName” )%>

Line 13:
Data: <%# DataBinder.Eval(Container.DataItem, “Data”, “{0:dd.MM.yyyy H:mm}”) %>
Line 14:
<%# Utils.StringReplacer.ShortString( (string)DataBinder.Eval(Container.DataItem, “Content”), (int)200, false ) %>
Line 15: Line 16: Source File: i:\IISContent\dobreprogramy.pl-beta\Controls\Specyfic\Users\Content\LastComment.ascx Line: 14 Stack Trace: [ArgumentOutOfRangeException] System.String.InternalSubStringWithChecks(Int32 startIndex, Int32 length, Boolean fAlwaysCopy) +7494967 Utils.StringReplacer.ShortString(String source, Int32 maxLenght, Boolean IsCleanHtml) +143 ASP.controls_specyfic_users_content_lastcomment_ascx.__DataBind__control5(Object sender, EventArgs e) in i:\IISContent\dobreprogramy.pl-beta\Controls\Specyfic\Users\Content\LastComment.ascx:14 System.Web.UI.Control.OnDataBinding(EventArgs e) +99 System.Web.UI.Control.DataBind(Boolean raiseOnDataBinding) +92 System.Web.UI.Control.DataBind() +15 System.Web.UI.Control.DataBindChildren() +211 System.Web.UI.Control.DataBind(Boolean raiseOnDataBinding) +102 System.Web.UI.Control.DataBind() +15 System.Web.UI.WebControls.Repeater.CreateItem(Int32 itemIndex, ListItemType itemType, Boolean dataBind, Object dataItem) +124 System.Web.UI.WebControls.Repeater.CreateControlHierarchy(Boolean useDataSource) +443 System.Web.UI.WebControls.Repeater.OnDataBinding(EventArgs e) +51 System.Web.UI.WebControls.Repeater.DataBind() +75 DP.Controls.Specyfic.Users.Content.LastComment.DrawResults() +269 DP.Controls.Specyfic.Users.UserResultBase.OnPreRender(EventArgs e) +18 System.Web.UI.Control.PreRenderRecursiveInternal() +80 System.Web.UI.Control.PreRenderRecursiveInternal() +171 System.Web.UI.Control.PreRenderRecursiveInternal() +171 System.Web.UI.Control.PreRenderRecursiveInternal() +171 System.Web.UI.Control.PreRenderRecursiveInternal() +171 System.Web.UI.Control.PreRenderRecursiveInternal() +171 System.Web.UI.Control.PreRenderRecursiveInternal() +171 System.Web.UI.Page.ProcessRequestMain(Boolean includeStagesBeforeAsyncPoint, Boolean includeStagesAfterAsyncPoint) +842 Version Information: Microsoft .NET Framework Version:2.0.50727.4016; ASP.NET Version:2.0.50727.4016 [/code]

Wyświetlanie awatarów dla każdego komentarza jest, moim zdaniem, chybionym pomysłem. O ile same idea wydaje się w porządku, o tyle przy dużej ilości wpisów strona zaczyna przymulać. Weźmy pod uwagę fakt, że to dopiero początek i wiele osób ma domyślne obrazki. Wraz ze wzrostem liczby kont pojawi się potrzeba pobierania większej ilości *różnych* awatarów. Dodatkowo, takie komentarze zajmują zbyt wiele miejsca. Kilka słów, a i tak awatar zwiększa niepotrzebnie wysokość wpisu.

Zalecam albo użycie podstron dla komentarzy (paging), albo wyłączenie tej funkcjonalności jako domyślnej. Gdyby komuś jej brakowało mógłby włączyć w profilu. Wątpię jednak w to, by wiele się takich osób znalazło.

P.S. A propos postu Lizarda. Czy kod debugowania nie powinien być nigdy widoczny publicznie? Czyżby ktoś zapomniał o Web.Config?

Trzeba popracować nad posegregowaniem i dodaniem i opisem dotępnej do pobrania wersji programów, bo np. pod K-Lite 64 http://www.dobreprogramy.pl/KLite-Codec … 13349.html jest napisane: “Pobierz wersję stabilną 32bit”, a inny przykład to, np. brak wersji 64 bitowej Sun xVM VirtualBox 3.0.4 czy też IE8 i innych, ale to pewnie kwestia czasu zanim te początkowe braki zostaną uzupełnione. :slight_smile:

W pasku nowych wersji programów, po najechaniu na nazwę jakiegoś programu, nie wyświetla się do jakiej grupy programów należy (czy do Baz Danych, Innych Programów dla Programistów, itp.), a była to dosyć pożyteczna funkcja.

Przydałoby się jakoś zacieśnić z komentarzami, bo teraz zajmują sporo miejsca i męczące jest to ciągłe przewijanie strony.

Miałem problemy z zalogowaniem się na forum wyświetlało mi błąd że mam złą nazwę użytkownika (mimo iż nazwa użytkownika sama pojawia mi się w FF) Pomogło dopiero zalogowanie się przez Vortal (i to z trzecim razem)

Oj coś ci się chyba pomyrdało, Win 2k to system przeznaczony głównie na serwery, a w formie dopisku można napisać że był również win 2k desktop czy dla stacji roboczych, gdyż ze względu na swe możliwości jak na tamte czasy i spore możliwości przystosowania do do potrzeb użytkownika domowego, czy pracującego na “końcówce” roboczej.

Odnośnie błędów to faktycznie jest ich dosyć sporo, ale wszystko jest do dopracowania. Przypuszczam że po zlotowym weekendzie wszystko zostanie sukcesywnie poprawione, więc może byście zbastowali trochę z tą gorzką krytyką, bo nowa wersje niesie bardzo wiele udogodnień dla wszystkich czytelników.

Brak jest bezpośredniego wejścia na forum,brak jest dodatkowego bezpośredniego wejścia do programów od,A do Z’’,gdzie klikało się na daną literkę,i wyskakiwały programy zaczynające się właśnie na tą literkę.Gdzie to się znajduje,bezpośrednie wejście na forum.Przedtem było na pasku,widoczne,było wejście do programów,gdzie to jest.

:arrow: http://img2.vpx.pl/up/20090826/beztytulu2.png

Na powyższym obrazku zaznaczyłem niewielki obszar. Podczas czytania wydaję się, że tekst jest “ucięty” (literki równo przy krawędzi, jakby nie było żadnego entera tylko dalej tekst.

Dodane 26.08.2009 (Śr) 8:06

Aha, no i przy rozwijaniu “Twoja ocena” w programie, nie da się juz go zwinąć.

Tak,ale mi brakuje tego białego paska,gdzie pisze,aktualności,blog,programy,forum,systemy,itd.Jak to ustawić> U Ciebie tan pasek znajduje się nad tymi zielonymi okienkami,u mnie tego nie ma,dlaczego? Jeszcze jedno,gdzie wejścia do programów od,A do Z’’.