Zwiększenie prędkości neostrady w trakcie trwania umowy

Dlatego najlepiej podpisywac umowy osobiscie. Bo przez taka infolinie moga nam nacukrzyc, a my z reguly i tak lykniem. Jak sie gada z osoba w cztery oczy to jednak jest to wtedy inna bajka. Z tych waszych wypowiedzi mozna wywnioskowac ze najlepiej nagrywac te rozmowy jak oni dzwonia do nas. A swoja droga oni nie nagrywaja tych rozmow sami niby dla naszego bezpieczenstwa…?(albo to jest tylko przy wsparciu technicznym)

Powiem wam jak to dokładnie wygląda z podpisywaniem umów. Ogólnie zgodnie z regulaminem przedłużyć umowę można na 150 dni przed końcem umowy. Nowa prędkość powinna wejść w życie w dniu wygaśnięcia starej umowy. Jednak zazwyczaj w okresie 30-0 dni przed końcem starej umowy, wskakuje nowa prędkość. Jest to w głównej mierze zależne od systemów. Duży obowiązek też spoczywa na sprzedawcach. Po pierwsze muszą oni w systemie w przypadku nowej umowy odznaczyć “podpisanie umowy” oraz “przekazanie sprzętu” bez tego ani rusz, nie będziecie mogli aktywować neo. Jeżeli przedłużacie umowę no to sprzedawca musi zaznaczyć podpisanie umowy, bez tego nowa prędkość też wam nie wejdzie w życie. Najlepiej wszystko załawiać w salonach TP, mają tam oni największą władzę. Salony Orange pracują na nakładce do systemu tp (wprowadzają zamówienia przez inny system, który z automatu przesyła zamówienie do systemu TP). Najwięcej rozczarowań może czekać was kiedy ktoś do was z “TP” zadzwoni z nową ofertą, a wy się na nią skusicie. Wiecie dlaczego? TP ma różne oddziały sprzedaży telefonicznej. Często są to jakieś zewnętrzne firmy, które mają male pojęcie o realizacji takich zamówień. Takie zamówienia niekiedy mają wydłużony czas na realizację i to z nimi są największe problemy (choć nie zawsze). Najlepiej zapisujcie sobie imiona i nazwiska osób, z którymi dokonujecie zamówień telefonicznie. Więcej wtedy jesteście w stanie załatwić.

Pamiętajcie, prędkość powinna wam wskoczyć w dniu wygaśnięcia umowy. Jednak jest niepisana zasada, że dzieje się to już na około 30 dni przed zakończeniem starej umowy. Nieraz zdarza się, żę jest to jeszcze więcej dni, nieraz dopiero kilka dni przed. Ważne jest, aby sprzedawca zrobił w systemie co należy. Pytajcie się czy w systemie zostało już zaznaczone, że umowa jest podpisana oraz sprzęt przekazany (jeżeli otrzymaliście nowy sprzęt). Nie wierzcie w jakieś bajki, że 10 dni po podpisaniu aneksu wskoczy wam nowa prędkość, chyba, że do końca starej umowy zostało wam mniej niż 30 dni.

jakie bajki mi umowa konczyla sie w31 stycznia aneks podpisalem w pazdzierniku i na zwiekszenie transferu czekalem tydzien! !!

czyli faktycznie jest tak jak mówią na infolinii tp :wink:

a jak to jest ze zwiększeniem prędkości podczas trwania umowy? długo się czeka wtedy na zwiększenie prędkości ? bo ■■■■■■■ czekam już od 23 grudnia i nic

Rano zwierzasz a wieczorem masz już nowa opcję :slight_smile:

neosd ma racje- ja juz czekam 3 miesiace i na loginie nie zwiekszyli mi predkosci !!

Jeżeli aneks nie wszedł jeszcze w życie, bo umowa kończy Ci się za jakiś czas masz prawo z niego zrezygnować. Jak i potem z całej neo:)

wiem o tym- nawet mi meila przyslali z gotowym wnioskiem o rozwiazanie aneksu ale…stara umowa konczy mi sie 15 lutego wiec myszle ze za kilka dni zwieksza predkosc !!

No to najprawdopodobniej 15, 16 lub 17 stycznia będziesz miał nową prędkość.

Nie wierzę że dają wcześniej nową prędkość moja siostra będzie miała 4 lutego nowa umowę, a do te pory nie zwiększyli jej prędkości. Ja natomiast muszę czekać do 1 marca. Nie wierzę że dadzą prędkość wcześniej.

neods- no licze na to ! powiesz mi jeszcze czy jak mam starego Sagema to bedzie ok bez jakichkolwiek klopotow? mialem liveboxa ale ma awarie i jestem na starym Sagemie!!

Witam. Jako ze po przeczytaniu calego tematu, a troche tego jest nie znalazlem nic na temat sytuacji w ktorej jestem, postanowilem tu napisac. Podejrzewam, iz moglem cos przeoczyc, co tez pewnie zrobilem, ale czytanie 17 stron 3 razy to meczaca sprawa. Mianowicie rok temu podpisalem umowe z Tp na 1mb. Teraz przed swietami wpadla mi w oko informacja o aneksie do umowy i zmiane predkosci podczas jej trwania (zawsze bylem pewny ze to niemozliwe, dlatego tez poprzednie 2 lata meczylem sie na 256 :x ). Kurier z papierkiem przyjechal w srode, wczoraj juz wchodzac na swoje konto zobaczylem ze predkosc faktycznie ulegla zmianie, po czym szczesliwy odwiedzilem speedtesta. Tutaj pojawilo sie male rozczarowanie (a moze i nie, bo spodziewalem sie problemu ze slaba linia, jako ze mieszkam na wsi i szczerze mowiac pojecia nie mam jak daleko i gdzie znajduje sie cala centrala, no ale…), bo owy test ocenil moje lacze na cos kolo 1.4 co potwierdzily statystyki liveboxa. Nie pamietam jak to sie mialo przy 1mb, teraz w kazdym razie widnieje tam nastepujace info:

Szybkość wysyłania 312

Szybkość pobierania 1408

Pytanie moje brzmi teraz tak: czy jest to faktycznie wina linii, czy tego ze jeszcze cos nie zostalo zmienione u nich? Wyczytalem gdzies cos o predkosci na loginie, nie zmienionej synchronizacji (?). Bylbym sklonny odczekac jeszcze z tydzien na ewentualna poprawe, jednak jesli to faktycznie slabe tlumienie i szum to chyba nie ma sensu i wracam na 1mb. Jakie jest wasze zdanie?

Zrzut statow z pudelka:

Stan linii ADSL Podniesiony

Standard ADSL G992_5_A

Szybkość wysyłania 312

Szybkość pobierania 1408

Tłumienie Bliski koniec : 55.3 (dB)

Odległy koniec : 29.8 (dB)

Sygnał/Szum Bliski koniec : 7 (dB)

Odległy koniec : 20 (dB)

Liczba błędnych pakietów 830

Firmware 0xe15080a

Błędne sek. w okresie 15 min 0

Błędy CRC 366

Błędne sek. w okresie 1 dnia 0

Odchodzac przy okazji od tematu jak zapewne zauwazyliscie mam masakryczna ilosc blednych pakietow. Co moze byc tego przyczyna?

Przeczytaj aneks - w aneksie jest napisane, że prędkość jest zwiększana w momencie zakończenia poprzedniej umowy, czy jakoś tak - osobiście nie czytałem, mama przekazała mi taką informacje. Czyli generalnie sprzedający kłamią, na infolinii TP kłamią… nie wiadomo już komu wierzyć.

/edit

Dziwna sprawa, 1/2 dni po wejsciu aneksu w zycia (zmianie predkosci na stronie tp) predkosci na synchronizacji liveboxa to bylo jesli dobrze pamietam 1408. Speedtest wykazywal dl w zakresie 130-140kb/s. Przed wczoraj wieczorem w statach linii bylo juz cos ponad 1500. DL wzrosl do ~160kb/s. Nie zmienialo sie nic. Znalazlem stary modem (ZTE 852), ktory nie dzialal (nie swiecily diody, a windowsowski dzwiek po podpieciu wykazywal usterke), podpialem, odziwo wszystko ladnie dziala, chmurka pokazuje 1.9, a testy pokazuja predkosci od 195-210. Czego to wina, i jak prawidlowo powinno to wygladac? Synchro na rowne 2.0, czy jeszcze troche tu brakuje?

Teraz zawsze bedziEcie mogli zmienić promocje na nową, nawet jak umowa kończy wam sie za kilka miesięcy. Oto nowy schemat wymaganych dat usług(kiedy nowa prędkość wejdzie w życie)

1. Umowa kończy się w dniu 10.02.2011, zamówienie jest rejestrowane dziś tj 07.01.2011czyli na więcej niż 10 dni do końca miesiąca - w zamówieniu Wymagana Data usługi powinna się ustawić na 01.02.2011r.

2. Umowa kończy się w dniu 10.02.2011, zamówienie jest rejestrowane  22.01.2011czyli na mniej niż 10 dni do końca miesiąca - w zamówieniu Wymagana Data usługi powinna się ustawić na 11.02.2011r.

3. Umowa kończy się w dniu 10.03.2011, zamówienie jest rejestrowane dziś tj 07.01.2011czyli  więcej niż 10 dni do końca miesiąca - w zamówieniu Wymagana Data usługi powinna się ustawić na 01.02.2011r.

4. Umowa kończy się w dniu 10.03.2011, zamówienie jest rejestrowane  22.01.2011czyli na mniej niż 10 dni do końca miesiąca - w zamówieniu Wymagana Data usługi powinna się ustawić na 01.03.2011r.

5. Umowa kończy się w dniu 25.01.2011, zamówienie jest rejestrowane  tj 21.01.2011 ( w tym przypadku liczba dni do końca miesiąca nie jest brana pod uwagę) - w zamówieniu Wymagana Data usługi powinna się ustawić na 26.01.2011 r.

Ja posiadam Neo 1MB/s + TV i płace 70-ileś zł.

Umowa kończy się dopiero w Sierpniu.

Czy warto zmieniać już teraz czy poczekać do “okresu uprawniającego do przedłużenia umowy”?

jesli chcesz zwiekszyć prędkość to możesz teraz a jak nie potrzebujesz wczesniej to możesz poczekać.przy przedłużaniu chyba należy sie prezent ale nie wiem dokladnie a jesli teraz migrujesz i pojawi sie jakas promocja nowa i ceny spadną to możesz potem znowu migrować ale tylko do wyzszej opcji

zadzwonilem dzisiaj na infolinie z pytaniem kiedy w koncu transfer zostanie zwiekszony- Pani stwierdzila ze stara umowa wygasa 20 lutego a nowa wchodzi w zycie 21 lutego i w tym dniu transfer bedzie zwiekszony ! Gdy stwierdzilem ze poprzedni konsultant mowil o zwiekszeniu na miesiac przed koncem umowy odpowiedziala ze nie slyszala o takiej opcji i mam czekac do lutego !!