Po kablu jest uzależnione od stanu i prędkości łącza, czyli jeśli max twego łącza 6Mbps Neostrada może być 2Mbps bo 4Mbps jest zarezerwowane dla IPTV
Witam,
właśnie już dziś mnie przełączyli na 6 mega ale… jest problem… na speedtest pokazuje że mam 4.5Mega a nie 6…
Pliki pobiera z prędkością… wacha się od 550kb/s do 640kb/s a powinno być więcej… w czym może tkwić problem?
oni zwiększają u niektórych stopniowo ponieważ sprawdzają czy łącze pociągnie tyle. U mnie np dzisiaj włączyli od razu 6 mega ale to dlatego że masm dobre łacze.
A to nie jest przez modem przypadkiem ? Bo mam już stary Sagem Fast 800
Damiano1412 Podaj parametry linii z modemu tłumienie margines… i jaka jest synchronizacja i czy masz ustawione adsl2+ czy G.dmt
parametry wporządku i synchronizacja taka jak ma być,linia taka sobie ale dyche by uciągła jeszcze to 6 bez problemu musi iść.Pobieranie powinno być ok.768 kB/s sprawdz na http://www.noc.gts.pl/ w różnych godzinach np. wcześnie rano bo możliwe że centrala sie nie wyrabia jesli dalej bedzie słabo to wina albo modemu albo komputera.speed testy nie zawsze mówią prawde
Na innych forach dostałem odpowiedzi że to jednak modem… mam bardzo starego Sagema Fast 800 Musze go wymienić coś z ADSL2+.
Robiłem testy rano, w dzień i w nocy tak samo, bardzo duże wahania prędkości. Pobieranie jakiegoś pliku… ok. 400-500kb/s czasami potrafi spaść poniżej 200kb/s ! Tak więc modem do wymiany tylko że… lepiej wziąć COMBO ZTE ZXDSL 831AII czy jakiś router za 100-150zł ?
Jak router to jaki polecacie ? Czy może ten modem - COMBO ZTE ZXDSL 831AII w zupełności wystarczy?
Co do linii to, wiem że może by i uciągnęła te 10 mega ale… ja wiem… jest teraz sens zmieniać ? Bo mogę w ciągu 10 dni odstąpić od aneksu. Ale RACZEJ tych pełnych 10 mega nie będę miał tak coś mi się wydaje.
Ja sobie kupiłem TP-linka TD-8816
ten sagem masz podłonczony pod usb i może masz coś w biosie ustawione że na usb jest coś ograniczone czasami tak jest i nie osiąga maksymalnej prędkośći łącze usb może spróbuj aktualizować sterowniki od płyty głównej i sterowniki samego modemu pokombinuj z tymi wejściami usb, i sprawdz też w ustawieniach modemu -> w menu Alt+D parametr USB czy jest ISO czy BULK…powinno być ISO a jak to wszystko nic nie da to
kup router np. jakiegoś tp linka albo linksysa albo netgeara najlepiej z układem broadcom.Prędkość możesz podnieść w trakcie trwania obecnej umowy np.po 2 miesiącach…zostan narazie przy tym co masz zmien modem i zobacz jak bedzie necik chodził
Witam,
właśnie zakupiłem modem Combo ZTE 831AII. i… mam 6 mega
Działa wspaniale, nie to co Sagem przed wojenny
to dobrze i potwierdza to opinie o tych sagemach fast 800 że to badziewie w ogóle te wszystkie modemy podłączane przez usb są niewiele warte
nie badziewie bo dobrze chodzi tylko stare i było oparte o stare standardy
– Dodane 07.12.2010 (Wt) 19:25 –
nie badziewie bo dobrze chodzi tylko stare i było oparte o stare standardy
Wiesz ten Sagem nie jest badziewiasty bo przez 3 lata miał2em Neo 1 mega i ani razu mi nie zerwał połączenia nie zepsuł się itp. Zawsze net na nim śmigał aż miło Później miałem przez 1 rok neo 2 mega też śmigał aż miło, no ale już przy 6 mega nie daje rady
Ja Sagema nie uważam za “szajs” tylko na te czasy już jest za stary po prostu
w mojej miejscowości jak pociągneli neta to dawali nam te sagemy albo zte 852 na zmiane ,zle nie chodziły 1 mega bez problemowo ale do dzisiejszego dnia przetrwało ich malutko a zte 852 mają niektórzy do dzisiaj przeglądając neta nie ma najlepszych opinii ale w koncu nie ma co sie obrażać na sprzęt który dawali za darmo do neta troche zbyt surowa moja ocena faktycznie porównywanie ich z dzisiejszymi modemami jest niesprawiedliwe .o liveboxach tez mówi sie że kiepskie ale dla zwykłego zjadacza chleba wystarczy w zupełności
dokladnie ja tez przy opcji 1mb mialem sagema i chodzil ok tp dawale te modemy bo po prostu kiedys nie bylo takich predkosci wszystko od 6 mb wola o zmiane modemu co do liveboxow szalu nie ma tak samo jak sagemy nadaja sie tylko do nizszych predkosci moim zdaniem
Ja ostatnio zmieniałem opcję z 2mb na 6 mb i po zmianie umowy niby wyświetlało mi już 6mb ale działało nadal 2mb. Po tym jak zadzwoniłem do Tp to dowiedziałem się, że od momentu zmiany umowy trzeba czekać ok. 2 tygodni aż system przyjmie nowe parametry i faktycznie po 2 tygodniach normalnie smiga 6mb.
serbinek26 , Witam
Mam pytanie : jak obecnie wygląda Twoja sytuacja z tym przedłużeniem i zmianą prędkości z tp ? bo z tego co czytam na forum jestem chyba w takiej samej sytuacji jak Ty. Przed podpisaniem aneksu zapewniano mnie ze kilka dni po podpisaniu zwiększa mi prędkość, czekałem cierpliwie łudząc się ze jeszcze kilka dni, ale dziś nie wytrzymałem zadzwoniłem do tp i tam mi powiedzieli, ze im bardzo przykro ze ich pracownik wprowadził mnie w błąd, ale mogą mi zwiększyć prędkość dopiero najwcześniej na miesiąc przed końcem starej umowy (a ta kończy się dopiero w marcu…), a niestety już minęło 10 dni od podpisania aneksu i nie można go anulować. Jak możesz to napisz krotko jak wygląda teraz Twoja sprawa z tą zmiana prędkości, może zmieniło się coś…
ziuteek84
pierniczycie głupoty za przeproszeniem o tych liveboxach.
Ja własnie dostałem liveboxa, podłaczyłem z netem łaczy sie bardzo szybko, sam sie aktualizuje, na wi-fi lepszy sygnał niz na moim poprzednim linksysie wag200g. Także prosze o trochę ogarniecia sie i nie wprowadzania ludzi w błąd bo ja akurat jestem zadowolony.
hmmm livebox ma wiekszy zasieg niz linksys hmm to moze miales jakis walniety model no jeszcze nie slyszalem zeby router sie sam aktualizowal wow to jakas nowosc:) ale za to ze przez czas trwania umowy musisz placic 10zl to ci nie przeszkadza??? za taki sprzet tyle kasy:/ a propo livebox to czesci sagema o ile sie nie myle…