Początek zdania jest dla mnie nie zrozumiały, więc nawet jakbym chciał to nie sprawdzę. Natomiast jeśli chodzi Ci o producenta płyty głównej, to aż tak lekkomyślny bym nie był by kupować dysk ssd M.2 bez sprawdzenia uprzednio czy dany model jest zgodny z płytą główną. A jeśli chodzi o poprawki do windowsa to już zupełnie inny temat. Pisałeś jednak wcześniej, że SP1 wystarczy, jeśli czegoś tam innego zabraknie to można doinstalować. Natomiast UEFI na bank jest nieprzystosowane do NVME. Dopiero od wersji 2801 obsługuje takie dyski a ja mam wersję 2202.
A co do tej ingerencji w logikę dysku to choć nie mam wiedzy logika mi mówiła, że taka naprawa może być ryzykowna.
Tylko czy klonowanie też jest ingerencją w logikę dysku?
O tym co oznaczają te moje błędy dawno sobie poczytałem w sieci i to wiem. Chodzi mi o kontekst tego wątku, czyli jak to się ma do klonowania i generalnie kolejności postępowania, bezpieczeństwa działań.
A co do skanowania chkdsk, to w takim razie to jest tylko dla mojej informacji czy z systemem jest wszystko ok. Naprawa zatem to pewnie więcej zachodu i potrzebna znajomość programów tj. MHDD.
Owszem, tylko taki mały szczegół: Te informacje są sprzeczne w zależności od tego kto je podał/napisał. Statystyki są takie: 2 osoby twierdzą, że klonowanie trzeba przeprowadzić najpierw a jedna, że w drugiej kolejności. Ja nie jestem na tyle kompetentny by rozstrzygnąć kto miał rację, więc prawdopodobnie pokieruję się statystykami. Rzut monetą raczej nie wchodzi w grę.