Piszę ze @Snow_Rainy w sprawie jakiejś niewielkiej reorganizacji działów na forum. Co z tego wyjdzie jeszcze nie wiem, ale chętnie posłucham(y) Waszych propozycji.
Bo moim zdaniem brakuje miejsc na pewne tematy, a pewne są niepotrzebne (bądź raczej mało wykorzystane).
Niedobrze jest też, jak działów i poddziałów jest za dużo, bo to powoduje rozdrobnienie i trudno to ogarnąć, zwłaszcza nowym użytkownikom i tak naprawdę mało który z nich wie, gdzie powinien pisać.
Dlatego uważam, że działy powinny mieć ogólniejszy opis czyli więcej w sobie mieścić.
A co z tego wyjdzie – zobaczymy.
Jak ktoś też chce o tym podyskutować z redakcją (a konkretnie ze Snow_Rainy), to niech pisze w tym wątku.
No właśnie też uważam, że mamy dość dużo działów, a nie o wszystkim jest gdzie napisać, a z drugiej strony za dużo działów to jeszcze gorzej.
Wiem jak ja się czuję na innym, nowym dla mnie forum o nieznanej mi zbytnio tematyce, gdy chcę o coś zapytać czy coś napisać – często nie mam pojęcia gdzie umieścić temat, bo jest kilka podobnych, ale żaden w 100% nie pasuje. Do tego czasem działów jest ze sto, no kto ma czas na wczytywanie się w to wszystko.
A u nas? Niektóre tematy (np. o telewizorach, dekoderach czy problemach w Internecie) lądują w tematach różnych, bo nie ma dla nich miejsca w podstawowych działach.
Dlatego chyba coś trzeba zmienić.
Dziś komputerem może być prawie wszystko, a dziedzin zahaczających o nie jest coraz więcej.
No tak, są tu działy, w których prawie nie ma postów, w których prawie nikt nie pisze.
To działy fotografia z fotoblogią․pl, gadżety z gadżetomanią․pl, jakieś galerie, „zdjęcia tymczasowe” (??), jakieś „wasze prace”…
Uogólniłbym tematy nie związane ze sprzętem czy systemami, bo tam tematy są rzadziej, a te typowo komputerowe rozbił na więcej szczegółów bo głównie jednak po nie ludzie tu przychodzą.
Dobry pomysł, ale chyba porywasz się z motyką na słońce. Zmienić kategorie to jedno, ale co zrobić z milionami już istniejących tematów?
W każdym razie ja też to bym zredukował do takiej formy:
Oprogramowanie
Szukam programu
Problemy z oprogramowaniem
Licencjonowanie
Windows
Linux
MacOS
IOS
Android
Sprzęt
Wybór komputera
Wybór peryferiów komputerowych
Wybór domowego RTV i audio
Wybór aparatu i akcesoriów
Wybór sprzętu mobilnego
Smartdom
DIY
Problemy ze sprzętem
Dla specjalistów - bez zmian
Fotografia - out
Mobilność z komórkomania - out
Gry i rozrywka - bez zmian
Społeczność
O portalu
O forum
O blogach
Ankieta (ten specjalny rodzaj działu, gdzie można głosować na każdy post)
A tu akurat nie ma wielkiego problemu, bo przeniesienie działu gdzie indziej i danie innego opisu to nie jest problem. Problemem tylko jest przeniesienie tematów już istniejących, no ale to nie jest aż takie potrzebne, bo one mogą sobie być tam, gdzie są, lub gdzie indziej. Raczej chodzi o nowe tematy. Jeśli zaś chodzi o wyrzucanie istniejących tematów, to oczywiście o tym nie ma mowy.
A co do konkretnego układu, to nie chodzi o rewolucję, a raczej o niewielkie zmiany. Muszę zobaczyć co można w tym silniku zrobić, ale to nie dziś.
No to może małymi kroczkami, ale wywalić te dziesiątki niepotrzebnych działów jak już zauważyłeś, które niczemu nie służą poza sztucznym rozbijaniem kategorii na więcej. Jakby od tego forum miało się wydawać większe czy bardziej profesjonalne. To trzeba uprościć jak się da - w tym się zgadzam z tym co napisałeś wcześniej.
Najlepiej zacząć od wywalenia fotoblogii, gadżetomanii i komórkomanii, żeby zobaczyć minę redakcji
Dobrze wiesz, że to tak nie działa, a większe modyfikacje kategorii forum to ma być decyzja redakcji.
Co zaś do tych działów, to umieszczenie ich na forum, to była decyzja Tomka, ale nie zyskały one (delikatnie mówiąc) akceptacji piszących.
Jednak jakieś powody ich umieszczenia i nazwania tak, a nie inaczej (moim zdaniem fatalnie) były, więc to znów wyłącznie sprawa redakcji.