Ale przecież każdy w domu ma gdzieś biblie lub nawet książeczka/modlitewnik z komuni
No i na Polski język już dawno temu została przetłumaczona więc nie wiem po co tu siejesz ferment i opowiadasz pierdoły.
Ogólnie ja nie lubie czytać typowych książek fantasy tzn sie wole D&D które podchodzi pod gry z gatunku RPG.
Jezus nie napisał Biblii, to jest wybór tekstów, jakie mieli ochotę na przestrzeni wieków dobrać i zredagować różni ludzie. Jeśli mowa o nowym testamencie, to już w ogóle jest to bardzo mocno okrojony wybór, bo wiele tekstów tych samych autorów było by skandalicznych. Biblia to nie słowa Boga, a słowa ludzi, którzy byli czasami przekonani, że opisują z nim związane sytuacje, a czasami nie, ale z pewnych powodów ich przekaz został uwzględniony w formie jaka była w danych czasach potrzebna. Ponieważ ludzie w tamtych czasach mieli inną moralność, to i przekaz się zmieniał. W nowym testamencie mieli coraz większy socjalizm, jaki panował w cesarstwie, więc i teksty są nasiąknięte tą ideologią.
@wasabi1084
Biblia jest źródłem wiedzy, wiary i świadomości, zbieżna z odkryciami nauki. Stary Testament pisany przez wieki przez ludzi z różnych grup społecznych, w całości stanowi jedną spójną całość. Natomiast Ewangelie napisane są dla czterech archetypów o różnej percepcji tych samych wydarzeń, oraz dla czterech narodów.
Właśnie, @potencjan ogarnij się. Nie chodzi o Twoje przekonania bo wierzący z niewierzącym mogą dyskutować tylko że Ty nie umiesz dyskutować i masz trudności ze zrozumieniem tekstu pisanego.
Posługiwanie się nic nie znaczącymi ogólnikami (“falowe zakłócenia w systemie”) i nieodpowiadanie na pytania stawia w wątpliwość twoje zdolności poznawczo-umysłowe. Jesteś w ogóle człowiekiem czy internetowym botem?
Myślę że jest jednak człowiekiem, o czym świadczy milczenie kiedy ma problem z czyimś pytaniem. On zachowuje się jak struś, a bot starałby się coś odbełkotać.