Witam, mam problem z indeksem wydajności względem pamięci. System wykazuję 5.9 w czasie gdy na 2 komputerze jest 7.4. Cyferki nie przeszkadzałyby mi gdyby nie to, że podczas grania w Prototype 2 po ok. 20-30 min rozgrywki komputer zaczyna strasznie przycinać i jestem zmuszony restartować za każdym razem grę. Jutro zamierzam wybrać się po dodatkowe 4GB, ale przed tym chciałbym się upewnić, że to wina małej ilości pamięci, a nie systemu.
A druga konfiguracja jest identyczna?
Poza tym, na indeks wydajności nie powinno się specjalnie zwracać uwagi. Sprawdź, czy coś nie zapycha pamięci w tle. Ta gra wymaga przy rekomendowanych wymaganiach 4 GB RAM. Ewentualnie pokombinuj na nieco obniżonych detalach / rozdzielczości - na tej stronie wywala ocenę 6 dla ilości pamięci, 10 dla grafiki i 7 dla procesora (niekręconego), więc najpierw kombinowałbym z ustawieniami, później dopiero szukał rozwiązań z zakupem pamięci. Przy 6 GB ocena pamięci dochodzi już do 8, ale nie wiem, na ile tym stronom można wierzyć…
Sprawdzenie czy pliki minidump w ogóle są robione,
Prawy przycisk myszy na Komputer - Właściwości
W oknie, które zostanie otwarte, z lewej strony wybieramy Zaawansowane ustawienia systemu
W oknie, które zostanie otwarte, w części Uruchamianie i odzyskiwanie klikamy Ustawienia
W oknie, które zostanie otwarte interesuje nas część: Awaria systemu - Zapisywanie informacji o debugowaniu. Jeżeli tam, gdzie u mnie wybrana jest opcja Zrzut pamięci jądra, u Ciebie jest wybrane (brak), to należy to zmienić w ten sposób, np. żeby było tak jak u mnie. I wtedy poczekać na niebieski ekran zamiast restartu. I wtedy powinny być pliki minidump w c:\windows\minidump.
Analiza niebieskich ekranów: blue-screen-windows-bit-t491491.html#p3095248 Na podstawie analizy niebieskich ekranów dowiesz się o co chodzi, co powoduje konkretnie problem. Dzięki temu będzie można pomyśleć, w jaki sposób zaradzić problemom.
Podobny temat: ciagly-restart-windows-t496986.html Mnóstwo informacji, dokładnie poczytaj.
Czy ostatnio instalowałeś coś, co mogło spowodować pojawianie się problemów? Chodzi o prawidłowość data instalacji aktualizacji albo programu = początek problemów windows-zawiesza-sie-ekranie-zapraszamy-t483583.html#p3047732
Czy to problem z oprogramowaniem (Windows) czy ze sprzętem? Spróbuj uruchomić jakiegoś Linuksa, który nie wymaga instalacji na twardym dysku (Damn Small Linux http://www.damnsmalllinux.org albo Ubuntu http://www.ubuntu.com/ - patrz “metoda druga” tu odzyskanie-danych-dysku-sytuacji-gdy-system-nie-dziala-t492904.html). Jeżeli pod Linuksem też będą problemy to oznaczać to będzie prawdopodobnie problemy ze sprzętem.
Jeżeli to problemy ze sprzętem to trzeba sprawdzić sprzęt:
- sprawdzenie pamięci:
-
dysk HDTune http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Pro … 12177.html windows-ciagle-pada-t486902.html?hilit=hdtune
-
reszta - komputer-zawiesza-sie-przy-ladowaniu-biosa-t485738.html#p3097465
Podobny temat: blue-screeny-windows-sp3-t491741.html?hilit=hdtune
Czy jest tak tylko w przypadku grania w gry? Może sprzęt przegrzewa się? Sprawdź temperatury.
System Info for Windows (SIW) http://www.dobreprogramy.pl/System-Info … 13062.html, zmiana języka na Polski:
i tam Sprzęt - Sensory.
Jeżeli to problem sprzętowy, związany np. z przegrzewaniem się sprzętu, to proponuję kliknąć w znaczek wykrzyknika (zgłoś post) i poprosić moderatora o przeniesienie tematu do działu Hardware, koledzy mogą zaproponować coś konkretniejszego żeby zaradzić problemom sprzętowym.
Pozdrawiam.
Druga konfiguracja jest słabsza, ma inną płytę główną AsRock 870-G45. Nic ostatnio nie istalowałem co mogłoby mieć wpływ na wydajność. Temperatura podzespołów nie przekracza 45C oprócz grafiki. Spróbuje jeszcze tam zainstalować i zobaczę jak to wygląda. Na moim zestawie po prostu po czasie zaczyna brakować pamięci, po starcie gry wynosi 50%, na sam koniec blisko 100%. Nie mam pojęcia dlaczego nie zostaje zwolniona.
Zobacz początek mojej wiadomości, co do “Sprawdzenie czy pliki minidump w ogóle są robione”. W ten sposób będzie można zrobić, aby zamiast restartów pokazywany był bluescreen, do c:\windows\minidump zostanie zapisany aktualny zrzut pamięci, a potem będzie można dokonać analizy tego zrzuty pamięci. O wszystkim piszę tu blue-screen-windows-bit-t491491.html#p3095248
Przejrzenie dzienników w Podglądzie Zdarzeń: windows-zawiesza-sie-ekranie-zapraszamy-t483583.html#p3047732 Albo zgraj “Pełne dzienniki zdarzeń” http://www.fixitpc.pl/forum-7/announcem … nformacje/ i umieść pliki dzienników na jakiś hosting i podaj tutaj albo na tamtym forum linki. Ale to sporo informacji, analiza może potrwać.
Przeczytaj w mojej poprzedniej wiadomości co do przetestowania pamięci i przetestuj pamięć. Może to coś pokaże.
Pozdrawiam.
adam9870 - mam wrażenie, że kolega sam restartuje grę - tak przynajmniej wynikałoby z pierwszego postu:
Wynika z tego, tak rozumuję, że problem jako tako nie jest związany z samą pamięcią, a z jej ilością. Gra pewnie musi załadować więcej tekstur do pamięci i stąd wynika zacinanie się.
Spróbuj jeszcze najpierw pobawić się detalami i rozdzielczością - jeśli to pomoże, to problem leży w ilości pamięci (a nie jej jakości jako tako), wtedy te 2-4 GB wypadałoby dołożyć, jeśli chcesz liczyć na komfortową grę na wyższych detalach. Jak to nie pomoże, wtedy pobaw się w testowanie, o którym pisał adam9870.