Porty usb 3.0 dają 500mA zamiast 900mA

Z takim podejściem proponuję nie bawić się w udzielanie porad na forum.

2 polubienia

Co mogłem to udzieliłem

Czego jeszcze chcesz? Za darmo i za raczkę poprowadzić?
A ty mi synku rodzinę utrzymasz ?

Jak widać beznadziejny przypadek!

2 polubienia

Właśnie wpadło mi do głowy kto mógłby wam pomóc. Co prawda @AudiofilPC mnie nie lubi, bo kilka razy niepochlebnie wypowiedziałem się w komentarzach na temat jego stylu pisania bloga (ups :wink: ), ale wiedzy mu odmówić nie można, a tu nie chodzi o pomoc mi tylko wam, więc może coś podpowie.

Problem jest jedynie, że rzadko go widuję na forum.
@AudiofilPC podzielicie się wiedzą?

Generalnie problemem są karty WiFi, choć jak widać, nie w każdej konfiguracji (patrz mocniejszy laptop) - trzeba wyłączyć, przełączyć się na kabel i działa dobrze. A najlepiej to w czasie korzystania z ASIO najlepiej wyłączyć sieciówki. Tyle i aż tyle!

Teraz jeszcze trzeba będzie sprawdzić rozwiązanie, które w innym poście proponował @sensu. Wieczorem będę robił kolejne testy.

Nie jestem w temacie, ale chciałem tylko dodać, że problem w moim temacie dotyczył zintegrowanej karty sieciowej na płycie głównej, a nie wifi. Ale próbujcie, może to nie ma znaczenia.

1 polubienie

W sumie ewidentnie problem jest w przerwaniach. Może więc faktycznie wykorzystywanie tych samych w laptopach powoduje takie cyrki. Będę sprawdzał.

@anon81503205 - O aktywowaniu multiprzerwań jest w temacie poniżej. Praktycznie od postu piątego.

No i jestem po testach. Niestety niewiele one wniosły. Próbowałem patentów z ustawieniami karty sieciowej (LAN i WiFi), z multiprzerwaniami. Poprawa niby jest, ale niewielka. Teraz główną latencję powoduje systemowy kernel. No i wyczytałem na necie, że w najnowszej kompilacji 10 wersji okienek pojawił się taki błąd. Trochę więc moje działania są niemiarodajne. Wracam więc na siódemkę i na niej będę wykonywał dalsze działania. Sprawdzę to, o czym pisałem wyżej, ale już na Windows 7. Ale najpierw zacznę od sklonowania dysku - na testowym będę mógł psuć do woli. Produkcyjny będzie w tym czasie bezpieczny na drugim dysku SSD.

Dzięki wielkie za takie zaangażowanie w temat!
Czy jest coś co mogę zrobić, żeby jeszcze bardziej przybliżyć temat?
Mam zrobić ten test latencymoon?

Pewnie, warto zobaczyć, jakie u Ciebie sterowniki powodują latencję.

Tak to u mnie wygląda. Nigdy nie korzystałem z tego programu. Po prostu odpaliłem start i zrobiłem screeny. Czy powinienem też zrobić screeny odpalając jakiś dźwięk oraz speedtest, jak wcześniej?

Zrobiłem jednak też pod obciążenie. Odłączyłem Focusrite i dźwięk odtworzyłem na zintegrowanej karcie dźwiękowej. Odpaliłem speedtest i zrobiłem screeny podczas pobierania (gdyż tylko podczas pobierania występują problemy z dźwiękiem)

Dla porównania także odpalony dźwięk oraz speedtest ale na kablu. Trzaski normalnie nie występują. Jedynie jak odpaliłem ten program to zdarzyły się delikatne.

Z rzeczy, które jeszcze zrobię, to sprawdzę, czy wybranie sterowników systemowych zamiast producenta sprzętu coś zmieni w sytuacji. A teraz do Twoich screen-ów.

i8042prt.sys to sterownik odpowiedzialny za klawiaturę, zaś ndis.sys odpowiada za połączenia sieciowe. W scenariuszu pobierania widać, że sterowniki do karty dźwiękowej (HDAudBus.sys) i sieciowej (ndis.sys) są źródłem problemu. Na karcie LAN jest oki, stąd wniosek, żeby przyjrześ się mocniej karcie WiFi. Próbowałeś zmienić w rejestrze wartości, o których pisano w temacie:

Dodatkowo trzeba by pobawić się instalacją sterowników do karty WiFi w różnych wersjach. Ja pewnie będę się tym zajmował dzisiaj…

No niestety na systemie Windows 7 x64 Ultimate zmiana sterowników niewiele pomaga. Nadal opóźnienia przy ściąganiu z dużą prędkością na karcie WiFi powodują piki czerwonych prostokątów. :frowning: Zostanie jeszcze sprawdzić, czy zmiany w rejestrze cokolwiek dadzą. Ale nie sądzę…

PS. A z jakiego oprogramowania zabezpieczającego korzystasz - chodzi o firewall i antywirus. Bo zauważyłem, że działanie w czasie rzeczywistym osłon Avasta Premier powoduje mocniejsze obciążenie procesora, a co za tym i większe latencje i przycinki dźwięku.

Eset Internet Security

Nie próbowałem jeszcze. Chociaż u mnie ciężko z angielskim. Chodzi Ci konkretnie o jakiś post, czy wszystkie po kolei?

A jak wygląda sytuacja, gdy osłony programu są wyłączone?

Chodzi o post 4 i kolejne. Tłumacz Google da radę w miarę dobrze to przetłumaczyć:

https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.sysnative.com%2Fforums%2Fthreads%2Fsystem-interrupts-latency-hdaudbus-sys.22339%2F%23post-195342

Też szedłem tropem zamulania przez monitor ruchu sieciowego, ale Autor twierdzi, że wyłączenie Eseta nie rozwiązało problemu.

Jakie różnice masz w obciążeniu procesora podczas pobierania przez WiFi a kabel?
Wydaje się, że większe obciążenie procesora może mieć wpływ na to przerywanie.