Wybór procesora

Uruchomiłem biosa ale nie da się tych wartości zmienić da się tylko zmienić żeby turbo nie było aktywne a czy jest auto czy enabled to i tak wartości poszczególnych rdzeniu na turbo nie da się zmienić klikam w auto i nic się nie dzieje próbowałem parę razy i jak klikam auto to nic się nie dzieje nie wyskakuje tabelka z enabled , auto , disabled ani z żadnymi wartościami. Także nie wiem czy da się to zmienić jeśli tak to jak to trzeba zrobić ?

Po pierwsze to masz zablokowany mnożnik w CPU, a po drugie OC jest możliwe tylko na płytach Z97 i wybranych B85 - o ile w drugim przypadku nie zablokowano tej możliwości po którejś aktualizacji BIOS, nie śledziłem tematu.

BTW.
Też macie (pozostali komentując) ciary jak się pojawia powiadomienie z tego wątku?

Te ciary w dobrym sensie :smiley: ? Nie chcę podkręcać tylko ustawić tak żeby było na każdym rdzeniu w turbo 3,9ghz. Jest podobno taki program turbo fivr control i tam też można to ustawić ale wolałbym z samego biosu . Trzeba coś zmienić w innej zakładce w biosie oprócz Advanced Frequency settings żeby dało się to zmienić ? Tylko to chce ustawić i będzie wszystko cycuś glancuś :smiley:

Taki program w ostateczności jak się w biosie nie będzie dało rady zmienić :

Wolę nie ufać takim programom.

A jaki jest w ogóle cel ćwiczenia?

To które opcje w biosie konkretnie trzeba zmienić ?

Wysyłanie: 2.png

Ktoś jest w stanie przetłumaczyć wiem że trzeba wartości pozmieniać próbowałem advanced freguency settings ale tam nic się zmienić nie dało . Może trzeba pierwsze w jakiś innych opcja w biosie coś zmienić ? Jak ktoś z Państwa wie to proszę napisać .

Udało się zmienić a czy będzie tak rzeczywiście to muszę sprawdzić :

Niestety nic ta zmiana nie dała dalej jest podczas gry 3691ghz.

Ustaw “CPU EIST Function” na “disable”.

To jest funkcja od oszczędzania energii mnożnik jest zmniejszany, gdy komputer jest w spoczynku lub niewielkim obciążeniu. To w takim razie jak dam Disablet to cały czas będzie 3,9ghz albo 3,4ghz nawet jak komputer nie jest obciążony ?

Dokładnie tak. Wtedy będzie wiadomo, czy jest to związane z “oszczędzaniem energii” czy po prostu ten typ tak ma.

Mój CPU ma w BIOS 4,01GHz, a system pokazuje 3995MHz. Kwestia zaokrągleń.

no ale lepiej żeby to było włączone niż żeby cały czas pracował na 3,9 ghz ale chodzi o to żeby stwierdzić czy procesor będzie w ogóle tak pracował 3.9 na wszystkich rdzeniach jeśli tą opcje wyłączę zawsze mogę sprawdzić . A nie da się czegoś tam jeszcze z tej tabelki zmienić żeby cacy było to znaczy żeby tylko podczas grania było 3.9 ghz na każdym rdzeniu.

Jak Ci zależy na ekologii to zostaw włączone.

Sprawdziłem to i dalej jest tak samo to znaczy wyłączyłem tą funkcje cpu eist function w cpu z na przemian pokazuje 3691 i 3890 a w grze to wygląda tak jak było wcześniej :

Także da radę coś jeszcze zmienić w tych opcjach czy nie bardzo ?