Lepiej zacznij myśleć analitycznie, a nie lewacka retoryką. Najważniejsze w Konfederacji są szeroko rozumiane wolności podatkowe. Nie to co PO czy PiS, które robią wszystko byle tylko łupić na każdym kroku obywatela.
ZUS to piramida finansowa i trzymany na siłę system. Czemu ludzie nie maja wyboru, żeby z niego nie korzystać? Teraz za późno na nagłą likwidacje ZUS. ZUS trzeba redukować fazami. powoli przechodzić do ubezpieczeń prywatnych.
Masz elementarne braki w tym czy jest i jak działa piramida finansowa. Nie masz zielonego pojęcia, czym jest ZUS i jak działa w Polsce system emerytalny. Jesteś typowym targetem dla cwaniaczków z Konfederacji, bezrozumnym frajerem, na którego plecach Oni dojdą do fruktów, jakie daje bycie przy politycznym korycie…
Nawet Pan Gwiazdowski były prezes zus bardzo mocno go krytykuje. I elementarne braki masz ty czym jest piramida finansowa bo zus idealnie spełnia wymogi. Ten system nie możne przetrwać przy obecnej demografii i tym później go zlikwidujemy tym bardziej będzie bolało. Niestety nie znasz elementarnych zasad ekonomii ,jeśli uważasz ,że to co mówi część wolnościowa konfederacji to są bajki. Dzisiejszy rząd korzysta z tego ,że ludzie nie myślą co będzie jutro wolą wszystko dzisiaj przehulać i jedynie konfederacja mówi coś co jest niepopularne ,że trzeba dbać o przyszłość.
Był członkiem rady nadzorczej, nie był prezesem… Jejku, narysuję Ci różnicę pomiędzy solidarnościowym systemem emerytalnym a piramidą finansową:
Uważasz ,że piramida finansowa do ,której ktoś dopłaca nie jest piramidą? A z czego dopłaca? Z pieniędzy od tych samych osób… A po za tym ten rysunek jest kompletnie nie prawdziwy bo zakłada dzietność na poziomie powyżej 2 a jaką my mamy? 1.39. Zgadzam się ,że nie jest to schemat pokrywający się z piramidą finansową, ale spełnia jego najważniejsze kryterium musi się zawalić
Twoja wypowiedź jest w tylu miejscach wewnętrznie sprzeczna, że wywołuje to u mnie błąd wewnętrzny i nie wiem co wypuścić na standardowe urządzenie wyjściowe…
Jak powiedział klasyk jak Pan nie rozumie to trudno
Jeżeli wierzysz w wydolność i opłacalność przymusowego trzymania środków w ZUS “dla twojego dobra” jesteś typowym naiwniakiem z klapami na oczach. Typowy target dla post-okragłostołowych partyjek. “Klapy na oczach i partia sterem”.
Rozumiem, oczywiście, że rozumiem. To, co nie jest piramidą, jest piramidą, bo mimo tego, że nie jest piramidą, to jest piramidą, bo przecież się zawali, mimo że skoro nie jest piramidą, to nie może się zawalić, ale na szczęście jest piramidą, więc może się zawali, mimo że nie może się zawalić. I dzietności nie możemy poprawić emigracją, bo nie jesteśmy rasistami ale… i nienawidzimy obcych, mimo że jesteśmy gościnni jak nikt inny. Szach i mat.
Gdzie ja coś takiego napisałem? System solidarnościowy, polega na tym, że pracujący składają się na emerytów. Nie ma żadnego odkładania. Ten parametr jest wyłącznie księgowy i służy do ustalania wysokości składek oraz świadczeń.
Jest piramidą. Tylko nie idealnie pasuje do schematu ,ale jest go na tyle blisko ,że można to nazwać piramidą. Np. Jeśli mamy mercedesa i włożyliśmy części z opla to mimo ,że nie jest to idealny mercedes to dalej jest mercedesem teraz już rozumiesz?
Ale to już było. Nazywało się reformą emerytalną i polegało na tym że ludzie musieli wybrać prywatne firmy, które zarządzały ich składkami, pobierając za to prowizję. Niektórzy (jak ja) mieli wybór czy zostać w ZUS czy przenieść się do OFE (ja wybrałem ZUS bo nie wierzyłem w telewizyjne reklamy).
Kiedy przyszedł czas wypłaty świadczeń okazało się że są one żałośnie niskie i z systemu kapitałowego wycofano się.
Nadal jednak możesz się ubezpieczyć dodatkowo i zostać krezusem na starość. Robisz tak?
Nie wierzę w taką udawana tzw. solidarność. Ostatecznie i tak każdy myśli tylko o swoim tyłku, wiec po co się oszukiwać lewackimi hasełkami o wielkiej solidarności społecznej? Jak zrobią, że ZUS jest dobrowolny to niech sobie istnieje. Wtedy zobaczymy, co ludzie wybiorą.
Dobrowolny ZUS oznacza likwidację systemu. ZUS wypłaca takie świadczenia: zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński, zasiłek opiekuńczy, zasiłek wyrównawczy, świadczenie rehabilitacyjne, renta z tytułu niezdolności do pracy, renta szkoleniowa, emerytura, dodatek pielęgnacyjny do emerytur i rent, renta rodzinna, dodatek do renty rodzinnej dla sieroty zupełnej, jednorazowe odszkodowanie, zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego, świadczenie rehabilitacyjne, świadczenia zdrowotne z zakresu stomatologii i szczepień ochronnych, zwrot kosztów poniesionych na zakup przedmiotów ortopedycznych, zasiłek pogrzebowy, renta socjalna, świadczenie przedemerytalne, rehabilitacja lecznicza w ramach prewencji rentowej. Te środki trafiają do ok 10-15 mln ludzi.
Czyli krótko mówiąc: likwidując ZUS, zrujnowałbyś ponad 15-25 mln osób (świadczeniobiorcy + osoby będące na ich utrzymaniu). To prawdopodobnie wywołałoby ogromne zamieszki a w konsekwencji zapewne coś na kształt wojny domowej, która zrujnowałaby kraj totalnie. Możesz wyjaśnić, gdzie konkretnie, w tym scenariuszu, widzisz pozytywny efekt dla kraju?
“Dobrowolny ZUS oznacza likwidację systemu” - ojej, a czemu? Przecież to takie korzystne dla wszystkich? Przecież każdy by w tym został i tak
Jak lubisz utrzymywać nierobów to twoja sprawa. Emerytury należy wypłacić z podatków dla tych ,którzy odkładali otwarcie mówiąc ludziom ,że nic za to nie dostaną jest to brutalne wyjście ale jedyne. Jeśli ktoś nie rozumie czemu zus musi się zawalić to polecam
Jest to wypowiedź o 500+ ale na końcu jest krótkie podsumowanie zusu i są to tak twarde dane ,że nie można ich podważyć.
Obecny system dla nikogo nie jest korzystny. Problem w tym, że innego nie mamy (a te 25 mln ludzi musi co miesiąc mieć za co żyć), a politycy, wbrew temu co mówią, wcale nie chcą reformować systemu, bo sami są beneficjentami obecnego stanu. W tej chwili system danin publicznych w Polsce ustawiony jest tak, że działa jak pompa, która od biednych i średnich pompuje w kierunku bogatych…