Pytanie jak w temacie. Jakiego języka programowania najpraktyczniej jest się nauczyć na początek? I może jakieś dobre tutki online? Niekoniecznie po polsku.
He he. Na to pytanie nie otrzymasz tu konkretnej odpowiedzi, ale już Ci mogę powiedzieć jakie będą propozycje: Python, Java, C++, C#, PHP, Pascal, JavaScript… No i oczywiście ktoś wyskoczy z asemblerem. Czyli… wszystkie w miarę popularne języki.
Język: C++
Tutorial: Megatutorial “Od zera do gier kodera” autorstwa Karola “Xion” Kuczmarskiego
A nie mówiłem?
Naprawdę polecam Megatutorial Xiona…
C++ otwiera furtkę do wszystkiego.
PHP to… straszna łatwizna po poznaniu C++…
Ba! Każdy język!
No może poza Assemblerem
No to właśnie ja na przykład bym odradzał zaczynanie od najtrudniejszego. Parę osób się pewnie zgodzi ze mną, parę z XeonBloomield, a autor pytania nic konkretnego się nie dowie. Jak zawsze w takim przypadku.
W megatutorialu masz opisane wszystko od zera i wyjaśnione - dlatego go polecam.
Jest on skierowany dosłownie do ludzi nie mających zielonego pojęcia na ten temat i uczy wszystkiego po kolei.
Ale sam przyznałeś, że język jest trudniejszy od innych. No więc czasami rzucanie na głęboką wodę działa, czasami nie. W przypadku samouków zazwyczaj nie. Ale ponieważ sugerowano tutaj C++ i asembler jako języki dobre dla… kilkuletnich dzieci, więc mnie nic nie zdziwi i dlatego napisałem, że autor tu sensownej wskazówki nie znajdzie.
Zacząć od języka polskiego i umiejętności czytania. Kilka przykładowych wątków podobnych lub identycznych do tego:
jaki-jezyk-dla-poczatkujacego-t378313.html
programista-problem-wyborem-jezyka-t407225.html
zawod-programista-jaki-jezyk-t394876.html
problem-jezykiem-programowania-pomoc-wyborze-t352807.html
jak-zaczac-programowac-t446064.html
jaki-jezyk-programowania-wybrac-t382565.html
jaki-jezyk-porgramowania-wybrac-t362071.html
jaki-jezyk-programowania-wybrac-t368965.html
jaki-jezyk-pisania-programow-t403792.html
jaki-jezyk-programowania-wybrac-t412258.html
jaki-jezyk-wybrac-t406458.html
szukam-banalnego-jezyka-programowania-t307557.html